Nezaměstnanost podle odhadů v září zůstala na 7,4 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Nezaměstnanost v září zůstala podle odhadů analytiků v průměru na srpnových 7,4 procenta. Negativně trh práce ovlivní příchod absolventů škol na trh práce, na druhou stranu působí příznivě ekonomické oživení, uvedli ekonomové.

„Počet lidí bez práce se proti srpnu změnil zcela nepatrně. Trh práce byl ovlivňován na jedné straně příchodem absolventů škol, na druhé straně pak sezónní poptávkou po pracovní síle,“ domnívá se analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Míra nezaměstnanosti očištěná o sezónní faktory podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera sice díky zlepšení ekonomiky mírně klesne, ale v září zároveň bude na růst nezaměstnanosti působit přírůstek nezaměstnaných z řad absolventů a další sezónní faktory. „Z toho důvodu očekáváme, že míra nezaměstnanosti pravděpodobně setrvá na hodnotě ze srpna,“ uvedl ekonom ING Jakub Seidler.

Vývoj nezaměstnosti v České republice za posledních 20 let

Vývoj nezaměstnanosti v ČeskuVývoj nezaměstnanosti v Česku | www.tradingeconomics.com

Zdroj: tradingeconomics.com

„V nezaměstnanosti by se měl projevit efekt přílivu čerstvých absolventů na trh práce, a tudíž čekáme mírný sezónní nárůst míry nezaměstnanosti,“ uvedl také analytik GE Money Bank Petr Gapko. Ten očekává nárůst podílu nezaměstnaných na 7,5 procenta. Podle analytika Home Credit Michala Kozuba se sice v září na úřady práce hlásí druhá vlna absolventů středních a vysokých škol, ale tentokrát se ale nezaměstnanost nijak nezvedne. „Trhu práce totiž pomáhá lepší ekonomika,“ uvedl.