Nezaměstnanost v březnu klesla na 7,2 procenta, volných míst je 76 tisíc

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Nezaměstnanost v březnu klesla na 7,2 procenta z únorových 7,5 procenta. Bez práce bylo 525315 lidí, téměř o 23 tisíc méně než v únoru. Snižování nezaměstnanosti pomáhá začátek sezónních prací, klesat by měla i v dalších měsících. Počet volných pracovních míst vzrostl zhruba o sedm tisíc na 76050. Uvedl to Úřad práce ČR. "Březnová čísla potvrdila, že trend zlepšování situace na pracovním trhu nadále pokračuje," dodal analytik Miroslav Novák.

„Situaci na trhu práce ovlivňuje rozjezd sezónních prací především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, těžbě, potravinářství či turistickém ruchu,“ uvedla Kateřina Sadílková, která je pověřena řízením Úřadu práce ČR. S příchodem teplejšího počasí budou zaměstnavatelé nabírat další pracovníky a nezaměstnanost se tak bude podle ÚP s největší pravděpodobností dál snižovat.

V březnu zaznamenalo meziměsíční pokles nezaměstnanosti všech 77 regionů. Nejvíce to bylo v okresech Jindřichův Hradec (o 10,3 procenta), Klatovy (o 10,2 procenta) a Chrudim (o 9,7 procenta). Zaměstnavatelé měli největší zájem o řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pomocné pracovníky ve výrobě, kováře a nástrojáře, montážní dělníky a pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy.

„Vysoká nezaměstnanost v předchozích letech měla primárně cyklický charakter a že v důsledku pokračujícího růstu domácí ekonomiky bude počet nezaměstnaných klesat i v nadcházejících měsících. Pod hladinu 7 % by podíl nezaměstnaných osob mohl zamířit již v dubnu,“ dodal Miroslav Novák z Akcenta.

nezaměstnanostnezaměstnanost | UP CR

Nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Ústeckém kraji, a to 10,4 procenta. V Praze je pět procent nezaměstnaných, což je nejméně v Česku. Pokud jde o jednotlivé okresy, nejnižší nezaměstnanost byla tradičně v Praze-východ, kde činila 3,2 procenta. Na druhém místě byly shodně Rychnovsko a Mladoboleslavsko s 4,1 procenta. Nejvyšší míru nezaměstnanosti vykázalo opět Bruntálsko, a to 12,9 procenta, následovalo Mostecko s 12,7 procenta.

„Měsíční pokles počtu nezaměstnaných o téměř 23 tisíc představuje historicky druhý nejlepší březnový výsledek, který jen o fous zaostává za památným rokem 2007. Podíl nezaměstnaných zrychlil svůj pokles a vše nasvědčuje tomu, že se již příští měsíc vrátí pod sedmiprocentní hranici, kde byl naposledy v roce 2012,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Na jedno volné pracovní místo připadá 6,9 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Bruntál (33,4), Ústí nad Labem (25,4), Karviná (25,2), Most (23,9), Jeseník a Chomutov (23). Před rokem v březnu byla míra nezaměstnanosti 8,3 procenta, bez práce bylo o 83 tisíc lidí více než letos.

Nezaměstnanost opět na ústupu