Nezaměstnanost v březnu klesla na dvacetileté minimum, je nejnižší v EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Míra nezaměstnanosti v Česku klesla v březnu na dvacetileté minimum 4,1 procenta. Naposledy byla nižší v roce 1996. Informoval o tom Český statistický úřad. Podíl zaměstnaných je naopak na maximu 71,6 procenta. Statistici používají pro výpočet nezaměstnanosti jinou metodiku než Úřad práce ČR. Podle Úřadu práce březnová nezaměstnanost klesla na 6,1 procenta a počet lidí bez práce byl nejnižší od roku 2008.

Nezaměstnanost podle statistických dat klesla meziročně o 1,6 procentního bodu. Nižší nebyla ani v předkrizovém roce 2008, kdy se pohybovala v rozpětí od 4,3 do 4,7 procenta. Analytik společnosti Deloitte David Marek k tomu na twitteru poznamenal, že absolutní minimum 3,6 procenta z února 1996 je na dohled.

Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla v březnu 3,5 procenta a byla nejnižší od roku 2008. Míra nezaměstnanosti žen klesla na 4,9 procenta, naposledy byla níž v roce 1996.

„Nedostatek pracovníků v Česku již není zdaleka omezen na tradičně nedostatkové specialisty (svářeči, konstruktéři, IT specialisté), ale v řadě českých regionů se jedná o plošný nedostatek lidí ochotných pracovat,“ uvedl hlavní analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Statistiky se rozcházejí

ČSÚ zveřejňuje obecnou míru nezaměstnanosti 15letých až 64letých lidí, která je podílem nezaměstnaných k pracovní síle, tedy součtu zaměstnaných a nezaměstnaných. Úřad práce uvádí podíl nezaměstnaných osob, tedy počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let k obyvatelstvu stejného věku.

Dosažitelný je přitom takový uchazeč o zaměstnání, který nemá objektivní překážku pro přijetí zaměstnání a může bezprostředně nastoupit. Nejde například o člověka uznaného dočasně neschopným práce, osobu na mateřské nebo rodičovské dovolené, účastníka rekvalifikačního kurzu nebo člověka ve vazbě (do šesti měsíců).