Nezaměstnanost v lednu překročila devět procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Ukončování pracovních poměrů na přelomu roku a ústup sezónních prací kvůli mrazivému počasí – to jsou podle analytiků dva hlavní důvody lednového nárůstu míry nezaměstnanosti z prosincových 8,6 procenta na 9,1 procenta. Personální agentury a pracovní portály připouštějí, že část firem se také bojí nabírat kvůli nejistým ekonomickým vyhlídkám. Na některé pozice je ale pro firmy paradoxně dokonce obtížné najít vhodného zaměstnance.

„Pro první měsíc v roce je typický nárůst počtu nezaměstnaných, kterým skončil pracovní poměr na konci roku. Jde tedy o sezónní výkyv, za kterým stojí časově omezené úvazky ve službách a stavebnictví a u zaměstnavatelů pak i rostoucí obliba pracovních poměrů na dobu určitou. Svoji roli tentokrát sehrává i očekávaný útlum ekonomiky, na který některé firmy v předstihu reagují propouštěním,“ komentoval čísla analytik ČSOB Petr Dufek.

Za výraznějším skokem v nezaměstnanosti tentokrát stojí podle Michala Kozuba z Home Creditu i pozdější mrazy, které přišly právě až v lednu. „Díky příznivým teplotám ještě na začátku roku mohly probíhat některé sezónní práce. Propad teplot až o dvě desítky pod bod mrazu je ale nadobro zastavil až do jara, a tak někteří lidé zamířili na úřady práce,“ podotkl Kozub.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti byl zaznamenán ve všech 77 okresech. Největší nárůst byl v okrese Prachatice, a to 12,7 procenta. Nejvíc lidí bez práce je v okrese Jeseník - 17,8 procenta. Naopak nejméně v okrese Praha-východ, a to 3,4 procenta.

Nezaměstnanost - leden 2012Nezaměstnanost - leden 2012 | MPSV

Podniky mají obavy, nábory ale nezamrzly

Podle průzkumu personální agentury Manpower mají letos firmy z nabírání nových zaměstnanců kvůli nejistým ekonomickým vyhlídkám obavy. „Dokud se opět neobjeví pozitivní zprávy o vývoji na trzích, zaměstnavatelé budou nadále omezovat nábory nových zaměstnanců,“ uvedl Jiří Halbrštát z Manpoweru.

Pavel Sobíšek z UniCredit Bank ale hodnotí aktuální čísla s mírným optimismem. „Podniková sféra zřejmě letos nečeká žádný katastrofický vývoj ekonomiky. Pokud má pravdu, možná jsme už dosáhli letošního vrcholu míry nezaměstnanosti, i když během února přibude na úřadech práce několik dalších tisíc klientů v důsledku extrémně chladného počasí,“ uvedl.

Dává mu za pravdu i Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje pracovní portál Jobs.cz. Na něm v lednu počet inzerovaných míst stoupl meziročně o 11 procent.

Zájem je o obchodní zástupce a IT pracovníky

Jiří Halbrštát z Manpoweru zmínil paradox, že firmy sice omezují nábory a pečlivě zvažují vytvoření každého nového místa, ale na druhou stranu zoufale nemohou najít vhodné lidi na klíčové posty. „Vyhledat správné talenty bude přitom stále náročnější. Průzkumy v posledních dvou letech potvrdily, že i v době vysoké nezaměstnanosti a ekonomického poklesu mělo 30 procent firem potíže s vyhledáním správných zaměstnanců,“ vysvětlil Halbrštát.

I v lednu měli vyšší šanci získat práci obchodníci a IT odborníci. „U obchodu se jedná zejména o obchodní zástupce nebo account managery. V administrativě je nejvíce vyhledávanou dvojicí profesí již tradičně administrativní pracovník a asistentka. V IT oboru je pak jednoznačně nejhledanější specializací programátor,“ uvedl analytik společnosti LMC Ondřej Mysliveček.

Portál Profesia.cz registruje vyšší poptávku také v účetnictví. Největší meziroční nárůst v lednu zaznamenala Profesia u nabídek z oblasti bankovnictví, automobilového průmyslu, strojírenství a zákaznické podpory. Naopak největší pokles možností uplatnění je podle Manpoweru v zemědělství, kvůli rozpočtovým škrtům se pak snižují možnosti také ve státní správě