Nezaměstnanost v únoru vzrostla na další rekord

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: E15

Nezaměstnanost v Česku se v únoru zvýšila na 8,1 procenta z lednových osmi procent. Bez práce bylo podle pracovních úřadů 593 683 lidí, oproti předchozímu měsíci to bylo o 7874 více.

Oproti loňskému únoru přibylo 51 998 nezaměstnaných. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Údaje jsou podle nové metodiky, která stanovuje podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu. Analytici růst na 8,1 procenta očekávali.

„Podle staré metodiky je nezaměstnanost za hranicí deseti procent. Znamená to horší situaci než při minulé recesi, z níž se ekonomika nedokázala ani plně oklepat a spadla do další,“ připomněl analytik ČSOB Petr Dufek.

„Nejde o radostná čísla, ale na druhou stranu výsledek omezuje riziko, že se na pracovním trhu schyluje ke katastrofě,“ soudí analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Nízký nárůst volných pracovních míst podle něj odpovídá obvyklým sezonním trendům. „Vše tedy nasvědčuje tomu, že jsme v únoru viděli v nezaměstnanosti maximum a od března začne klesat s tím, jak se zahájí sezónní práce,“ očekává Sobíšek - obává se však, že pomalé oživení ekonomiky nepovede ke snížení nezaměstnanosti pod hranici sedmi procent.

Podíl nezaměstnaných na počtu obyvatelPodíl nezaměstnaných na počtu obyvatel | MPSV

Úřady práce evidovaly ke konci února 34 635 volných pracovních míst, bylo jich o 859 více než v lednu. Na jedno volné pracovní místo tak nyní připadá průměrně 17,1 uchazeče. Nejvíce je to v okresech Jeseník (129,9), Bruntál (90), Havlíčkův Brod (70,3), Most (55,6), Karviná (54,9) a Děčín (53,8).

Nejvyšší podíl, 14,1 procenta nezaměstnaných, úřady práce zaznamenaly v okrese Bruntál. Na Jesenicku to bylo 13,7 procenta, na Mostecku 13,6 procenta a na Znojemsku 12,1 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v únoru v okrese Praha-východ, a to 3,5 procenta. V Praze-západ dosáhla míra nezaměstnanosti 3,8 procenta, v Praze 4,6 procenta a v Mladé Boleslavi 4,7 procenta.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 143 760 uchazečů o zaměstnání, což je 24,2 procenta všech uchazečů vedených v evidenci. V lednu to bylo 23,6 procenta, loni v únoru 25,7 procenta.