Nezaměstnaných v Česku bude přibývat, varují analytici

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Nezaměstnaných v České republice bude přibývat. Důvodem je skutečnost, že skončily sezonní práce, ale i nepříliš optimistický výhled české ekonomiky. Vyplývá to z ankety mezi analytiky trhu práce. V říjnu podle nich míra nezaměstnanosti stagnovala okolo osmi procent.

„Trend posledních měsíců, kdy nabírání nových pracovníků převládalo nad propouštěním, se pravděpodobně zastaví,“ konstatoval Michal Brožka z Raiffeisenbank. Míra nezaměstnanosti se tak podle něj bude pravděpodobně zvyšovat, což bude výsledkem úbytku sezonních prací a ochlazení ekonomiky.

Podobný názor mají i další analytici. „S nadcházejícím zpomalením ekonomiky můžeme počítat s tím, že nezaměstnanost začne opět narůstat,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB. Na rozdíl od předchozích měsíců už pak podle něj do situace na trhu práce „nepromluví“ odchody do předčasných penzí.

Posilování v personální oblasti se do konce roku se příliš čekat nedá ani podle Tomáše Volfa ze společnosti Citfin. Firmy podle něj mohou být v najímání nových zaměstnanců obezřetné. „Podle posledních čísel ministerstva financí by měla příští rok domácí ekonomika vzrůst při optimistickém scénáři o jedno procento,“ uvedl Volf. Realita může být však mnohem horší, takže nové zakázky exportérů budou muset zvládnout stávající zaměstnanci, dodal.

Propouštění může vyvolat hlavně pokles zahraničních zakázek

„Domácí poptávka zůstává i nadále v útlumu, na čemž se podílí i restriktivní fiskální politika vlády,“ míní i Miroslav Novák ze společnosti Akcenta CZ. Skutečnou hrozbou je však slábnoucí zahraniční poptávka, která je hlavním tahounem českého hospodářství. Lze očekávat, že domácím podnikům bude v blízké budoucnosti klesat počet nových zakázek a pravděpodobně jim často nezbude jiná možnost než propouštět, uvedl Novák.

Během zimních měsíců očekává míru nezaměstnanosti kolem hranice devíti procent. Další vývoj počtu nezaměstnaných pak prý bude do značné míry záviset na hospodářské situaci v EU. „Pokud se naplní černé scénáře a hospodářství evropských ekonomik budou dále zpomalovat, lze očekávat i negativní dopad na domácí ekonomiku s následným výraznějším nárůstem počtu osob hledajících práci,“ dodal.