Nezaměstnaných v září ubylo, pracovních míst ale také

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Míra nezaměstnanosti v září klesla na osm procent z 8,2 procenta v srpnu. Úřady práce evidovaly 475 115 nezaměstnaných, což je o 6420 méně než v předchozím měsíci. Podle informací Ministerstva práce a sociálních věcí se však oproti srpnu snížil i počet pracovních míst. Analytici čekali stagnaci míry nezaměstnanosti.

„Nezaměstnanost v září obvykle klesá, nicméně tentokrát byl její pokles rychlejší. Do statistik totiž na jedné straně přibylo méně absolventů a na straně druhé více lidí z úřadů práce odcházelo,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj šlo nepochybně o poslední vlnu odchodů do předčasných penzí ještě za starých podmínek.

K 30. září úřady práce evidovaly 39 795 volných pracovních míst, což bylo o 963 méně než na konci srpna. Uchazečů o zaměstnání, kteří mohou okamžitě nastoupit do práce, bylo v evidenci 458 156. Také jejich počet proti srpnu klesl.

Absolventů škol bylo v září v evidenci úřadů práce 35 313, jejich počet se ve srovnání se srpnem zvýšil o 7350. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 7,4 procenta.

Z evidence v září odešlo celkem 76 877 uchazečů, tedy o téměř 21 tisíc víc než v předchozím měsíci. Do zaměstnání z nich přitom ve sledovaném měsíci nastoupilo necelých 45 tisíc.

„V porovnání se zářím loňského roku je letošní nezaměstnanost o půl procentního bodu nižší. Je tedy vidět, že v meziročním srovnání je trh práce v lepší kondici,“ píše ve svém komentáří analytik GE Money Bank Petr Gapko. „Do konce letošního roku ale očekáváme růst nezaměstnanosti způsobený hlavně sezónními vlivy, tzn. další vlnou nových absolventů, kteří vstoupí na trh práce a ukončením sezónních prací v zemědělství a stavebnictví na konci roku. Nezaměstnanost se v prosinci může vyšplhat až na 9 procent,“ uzavírá svůj komentář.

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr v září vykázalo 43 okresů, nejvyšší byla v okresech Most (15,7 procenta), Bruntál (14,2 procenta), Děčín (13,2 procenta) a Karviná (13,0 procenta). Nejnižší míra nezaměstnanosti byla naopak tradičně zaznamenána v okresech Praha-východ se 3,4 procenta, v okrese Praha-západ a hlavním městě Praze - shodně čtyřprocentní. Následují Prachatice se 4,6 procenta, Mladá Boleslav (4,7 procenta) a Benešov s 4,9 procenta.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.