O azyl zatím letos v Česku požádalo 1382 cizinců

Žadatelé o azyl v Berlíně

Žadatelé o azyl v Berlíně Zdroj: ctk/ap

Za prvních jedenáct měsíců letošního roku požádalo o azyl v Česku 1382 cizinců, což bylo meziročně o 425 žádostí více. Nejčastěji chtějí azyl občané Ukrajiny, Kuby a Sýrie. Vyplývá to z aktuálních statistik, které zveřejnil odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Ukrajinci tvoří dlouhodobě největší část žadatelů o azyl. Od ledna do konce listopadu podali 636 žádostí. Druhou nejpočetnější skupinou byli se 124 žádostmi občané Kuby. Syřané, o kterých se mluví v souvislosti se současnou migrační vlnou, podali jen o dvě žádosti méně.

Letos v Česku podle statistik vnitra zatím získalo azyl 70 cizinců, dalších 372 dostalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu. Převážně ji získávají lidé, kteří nedostali azyl, ale v případě návratu domů jim nyní hrozí nebezpečí. V 769 případech tuzemské úřady azyl neudělily nebo řízení zastavily. Dalších 620 žádostí čekalo na konci listopadu na ministerstvu vnitra na vyřízení.

Za celý loňský rok požádalo o mezinárodní ochranu v tuzemsku 1156 lidí. V letech 2010 až 2013 se pohyboval počet žadatelů pod tisícovkou, dříve ale nebylo výjimkou ani několik tisíc žadatelů ročně. Extrémní byl rok 2001 s více než 18 tisícovkami žádostí.