Obchodní řetězce již stahují tvrdý alkohol z regálů

prohibice

prohibice Zdroj: ctk

Na vyhlášení prohibice na prodej destilátů o obsahu alkoholu větším než 20 procent, které dnes v podvečer oznámil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), okamžitě začaly reagovat obchodní řetězce. Tvrdý alkohol se přestal nalévat také v letadlech Českých aerolinií.

„Všechno stahujeme do zázemí prodejen tak, aby na prodejní ploše žádný alkohol s obsahem nad 20 procent nebyl. V menších supermarketech je to hned, ve větších hypermarketech by to mělo být hotovo do rána,“ řekla serveru E15.cz Simona Caidlerová za společnosti Ahold, která provozuje síť obchodů Albert.

K přesunu alkoholu s obsahem nad 20 procent se firma rozhodla podle ní poté, co se o vyhlášení prohibice dozvěděli zástupci managementu z televize.

"Panáka" si už nedají ani pasažéři aerolinií

Tvrdý alkohol se od dnešního večera nenalévá ani na palubách letadel Českých aerolinií. „Na základě nejnovějšího opatření ministerstva zdravotnictví pozastavují oba dopravci Českého aeroholdingu, tedy České aerolinie a Holidays Czech Airlines, servírování i doplňkový prodej tvrdého alkoholu na palubách svých letadel,“ oznámila mluvčí Českého aeroholdingu Hana Hejsková.

Prodeje dotyčných lihovin zastavil i řetězec Billa. „Firma v celé síti svých supermarketů zablokuje pokladny pro vybrané artikly zboží, které tuto podmínku splňují. Je to mimořádné opatření, pro které máme v tuto chvíli pochopení,“ uvedl v tiskovém prohlášení generální ředitel společnosti Billa Jaroslaw Szczypka.