Odpadová firma Rema zažalovala ministerstvo o půl miliardy

Sběrný dvůr

Sběrný dvůr Zdroj: Archiv E15

Firma Rema Systém zažalovala ministerstvo životního prostředí (MŽP) o víc než půl miliardy korun. Peníze chce jako odškodné za údajná nezákonná rozhodnutí úřadu ve výběrovém řízení. Rema Systém, která podniká na trhu s elektroodpady, se s ministerstvem soudí už osm let. MŽP je však přesvědčeno, že postupuje podle zákona.

Žalobu podal Rema Systém k Obvodnímu soudu pro Prahu 10 o náhradu škody za 581 milionů korun, její výši určil znalecký posudek. Agentuře ČTK to potvrdil šéf představenstva Rema David Beneš. Podle mluvčí MŽP Petry Roubíčkové pokračuje správní řízení s několika firmami.

„Řízení, které vedeme mimo jiné i se společností Rema, zdědilo nové vedení MŽP. Na náš úřad je různými prostředky vyvíjen tlak ze strany konkurujících si firem, které se tak snaží uspět ve správním řízení,“ reagovala Roubíčková.

Špatný postup ministerstva

Spory mezi firmou, která zajišťuje organizaci sběru, třídění i recyklaci odpadů, a MŽP se vlečou od roku 2006. Úřad totiž nedodržel řádný postup ve správním řízení a v roce 2005 chybně určil takzvaného správce historického elektrozařízení ve skupině informačních technologií a telekomunikací. Městský soud v Praze nedostatky v řízení potvrdil a ministerstvu uložil chybu napravit.

Po rozhodnutí Městského soudu v Praze z loňského října na ochranu proti nečinnosti mělo MŽP zjednat nápravu i zaplatit náklady řízení. Nařízení soudu však v zákonné padesátidenní lhůtě nesplnilo. Firma dokonce na jaře navrhla exekuci. Ministerstvo den po jejím uplynutí vydalo opravné rozhodnutí, údajně ale opět v rozporu s pravidly správního řízení.

Proto na něj profesní sdružení Asociace Informačních Technologií a Telekomunikací (AITAT) podalo trestní oznámení. Policie zatím MŽP podle Roubíčkové ale nekontaktovala.

Právní stanovisko od AK Šachta & Partners

Asociace stála u vzniku firmy Rema. V trestním oznámení upozorňuje, že ministerstvo rozhodlo na základě právního stanoviska advokátní kanceláře Šachta & Partners, a přitom popírá, že si ho objednalo a za něj zaplatilo.

Podle trestního oznámení byl objednavatelem právních služeb neznámý třetí subjekt, skutečným adresátem ale MŽP. Tento subjekt tak mohl zřejmě ovlivnit probíhající správní řízení. Toho se účastnily také firmy Retela a Asekol. Právě na možný klientelismus v souvislosti s Asekolem poukázal i protikorupční fond.

Úřad ale podle Roubíčkové postupuje podle zákona a odmítá jakékoliv vazby na společnost Asekol (nebo Elektrowin) nebo jinou společnost. Fond podle Roubíčkové vedení MŽP nekontaktoval.

Ovlivňováni ze strany kolektivních systémů

Rozhodnutí údajně vydal staronový ředitel odboru odpadů Jaromír Manhart. Ten prý na ministerstvu působil i v době, kdy někteří jeho úředníci byli podle fondu ovlivňováni ze strany kolektivních systémů, například Asekol. Fond uvedl, že soukromé společnosti inkasují od spotřebitelů elektrozařízení miliardy korun na recyklačních poplatcích a neexistuje veřejná kontrola, jak je s poplatky nakládáno a kde končí.