ODS chystá trestní oznámení na primátora Hudečka. Za výběr vysokého úředníka

Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: Michael Tomes, E15

Pražský primátor Tomáš Hudeček měl podle ODS opakovaně porušit zákon o hlavním městě. A to tím, že loni v prosinci pověřil zástupce ředitele magistrátu Radovana Košťála vedením úřadu. Strana zvažuje, že kvůli tomu na Hudečka podá trestní oznámení. Košťál se ujal funkce po odchodu bývalého šéfa magistrátu Martina Trnky. Podle Hudečka ale zákon pověření ředitele neupravuje, řeší pouze jmenování.

ODS si nechala zpracovat právní posudek, podle kterého pověření Radovana Košťála řízením magistrátu nemá a nemělo žádnou právní oporu. Pokud pověřil primátor Hudeček Košťála bez souhlasu ministra vnitra, jde podle posudku o obcházení zákona a pověření je neplatné.

„Vypadá to jako administrativní problém, jenže to tak není. Zákon říká, že zastupovat ředitele lze pouze v jeho nepřítomnosti, nikoliv, když žádný není jmenován,“ řekl ČTK bývalý primátor za ODS Bohuslav Svoboda. Ředitel magistrátu podle posudku nemůže podepisovat a schvalovat žádné smlouvy, vyhlašovat veřejná výběrová řízení, předkládat materiály do městské rady nebo zasahovat do struktury magistrátních odborů.

Podle ODS město na základě údajně nezákonného jmenování například vyplácelo peníze. Šlo o částky v řádech milionů korun. „Lze tedy uvažovat i o trestněprávní odpovědnosti primátora Tomáše Hudečka, protože veškeré smlouvy, právní úkony a vyplacené finanční prostředky, které pan Košťál podepsal, jsou neplatné,“ uvedl Svoboda.

Hudečka kritizuje ODS také za to, že nevypsal výběrové řízení na nového ředitele. Podle Svobody to byl po Trnkově odstoupení jediný legální postup.

Hudeček: Nechci opakovat naschvály

Primátor Tomáš Hudeček s tvrzením ODS nesouhlasí, právo a zákon podle něj překročeny nebyly a souhlas ministra vnitra či vyhlášení výběrového řízení se týká pouze jmenování. „Přijde mi seriózní dát možnost jmenovat nového ředitele magistrátu primátorovi, který vzejde z podzimních voleb. Nechci opakovat naschvály, kterými se vyznačovali mí předchůdci,“ sdělil serveru E15.cz. Je podle něj s podivem, že Bohuslav Svoboda, který se prý „zbavil kmotrů“, si ponechal na klíčovém místě úřadu Bémova úředníka Martina Trnku.

Bývalý ředitel Trnka odstoupil 16. prosince loňského roku. Učinil tak poté, kdy jej otevřeně kritizoval primátor Hudeček, který prohlásil, že jej chce odvolat. Trnka svůj odchod zdůvodnil právě nedůvěrou primátora, zároveň i „desetiletým opotřebením“. Celkem působil na magistrátu 19 let.