ODS spouští transparentní účet a mění své financování

Předseda ODS Petr fiala

Předseda ODS Petr fiala Zdroj: ctk

Občanští demokraté dělají historický krok. Byť to začíná být v Česku už běžnou praxí, strana, kterou zmítalo několik skandálů ohledně financování, nyní zřizuje transparentní účet. Podle vedení partaje se na stránkách ODS objeví už do několika dní. Strana také mění pravidla pro přijímání darů.

Je to přesně měsíc, co se strana rozhodla vrátit milion korun, které jí na účet poslala mladá kadeřnice z Moravy na mateřské dovolené. Původ peněz byl ne zcela jasný a pro ODS, která na konci devadesátých let měla obrovský skandál s fiktivními dárci, by další potíže mohly znamenat pád pod hranici volitelnosti. Už nyní se partaj pohybuje kolem sedmi procent.

Incident nastartoval změny ve financování, které začnou zřízením transparentního účtu. „Do týdne bude zveřejněn, tak aby bylo vše transparentní,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Strana podle něj také změní pravidla pro přijímání darů. U každé sumy nad půl milionu korun se bude osobně scházet člen vedení strany s dárcem. „Také uvažujeme o zastropování výše darů,“ řekl Fiala. Na jaké částce by to mělo být, se vedení strany ještě neshodlo.

Sbírka na ODS

ODS chce hledat i jiné zdroje než dary od firem a fyzických osob. Podle předsedy by mohlo jít například o crowdfunding, tedy formou sbírky, kde se veřejnost skládá zpravidla na určitý projekt a od obdarovaného za svůj příspěvek získává výhody.

Občanským demokratům se peníze hodí víc než v předchozích letech. Strana musí šetřit. Ze svého aparátu propustila desítky lidí, v regionech sloučila nebo zrušila funkce krajských manažerů, odešli i lidé z hlavní kanceláře. Kvůli nedostatku peněz se bude centrála také stěhovat pryč z moderní budovy na pražském Pankráci.

Partaj sice dostala vloni od sponzorů podle své výroční zprávy 78 milionů korun, ještě v dobách předsedy Topolánka to bylo ale 200 milionů. Kvůli úbytku poslanců má strana také menší příspěvky od státu. V roce 2009 měla ještě 192 milionů, vloni už je 84 milionů. Podle výroční zprávy měla ODS ke konci roku dluhy ve výši 57 milionů.