ODS už vybrala nové sídlo. Našla dům s průhledným vlastníkem

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala Zdroj: ctk

Občanská demokratická strana by se už brzy mohla přestěhovat do nového sídla v centru Prahy. Novou nájemní smlouvu má v plánu podepsat do týdne. Stěhovat se zřejmě bude do jedné z budov v Truhlářské ulici, tedy na dohled od nákupního centra Palladium na náměstí Republiky. ODS kvůli pronájmu lustrovala majitele domů, chtěla nemovitost s průhledným vlastníkem.

Do doby, než ODS podepíše nájemní smlouvu, nechce předseda ODS Petr Fiala zveřejnit, kde přesně by se měla nová centrála nacházet.

ODS už od podzimních sněmovních voleb, které pro stranu skončily neúspěchem, mluví o stěhování do levnějšího podnájmu, který by navíc byl blíže veřejnosti. Současné moderní prostory na Pankráci si už strana, jejíž loňské hospodaření skončilo se ztrátou 14,5 milionu korun, nemůže dovolit.

„Je to sídlo v centru Prahy tak, jak jsme si to představovali. Je takové, že nás přiblíží občanům a umožní, aby za námi lidé chodili, aby bylo snadno přístupné členům ODS,“ řekl Fiala. „Je zde i významná ekonomická úspora, oproti současnému sídlu odhaduji, že ušetříme asi 60 procent nákladů, což je významné,“ doplnil.

Za pronájem celého patra v kancelářské budově na Pankráci strana měla platit kolem 400 tisíc korun měsíčně.

Strana, která se v minulosti potýkala s některými pochybnými sponzorskými dary, letos zřídila transparentní účet a mění i některá pravidla financování. Fiala chce, aby se většina sponzorských darů objevila na transparentním účtu a aby se centrálně kontrolovaly také všechny objednávky. „Aby financování ODS bylo v pořádku a nevznikali o něm žádné pochybnosti,“ dodal Fiala.

Občanští demokraté mají svou hlavní centrálu na Pankráci od června 2009, předtím sídlili ve vlastní nemovitosti na Jánském vršku. Historický dům na Malé Straně v roce 2011 prodali za 139 milionů korun společnosti Pem-Invest.