ODS v Praze 4: Zrušení organizace je spiknutím neúspěšných

Premiér Petr Nečas obhájil funkci předsedy ODS. V tajné volbě hlasovalo 351 delegátů. Staronový předseda ODS tak na kongresu získal podporu zhruba 60 procent delegátů.   (Foto ČTK)

Premiér Petr Nečas obhájil funkci předsedy ODS. V tajné volbě hlasovalo 351 delegátů. Staronový předseda ODS tak na kongresu získal podporu zhruba 60 procent delegátů. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Zrušení oblastní organizace ODS v Praze 4 je podle jejího dosavadního předsedy Pavla Caldra spiknutím neúspěšných a odplatou za její kritiku šéfa strany a premiéra Petra Nečase. Výkonná rada ODS ve čtvrtek zrušila kromě Prahy 4 také ODS v Praze 12 a Praze-západ.

„Je to likvidace vnitrostranických oponentů. Kritizovali jsme vedení strany za několikeré prohrané volby,“ řekl Caldr. Podle něj je ODS v Praze 4 na rozdíl od celorepublikové organizace ve volbách dlouhodobě úspěšná. Dodal, že vedení ODS se snaží udržet si své pozice navzdory volebním prohrám. ODS neuspěla v podzimních krajských ani senátních volbách, kandidát občanských demokratů na prezidenta Přemysl Sobotka skončil v lednových volbách předposlední.

Výkonná rada zrušení oblastních organizací zdůvodňovala především netransparentním náborem nových členů. Primátor a předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda ve čtvrtek uvedl, že zrušené organizace svými kroky stranu poškozovaly. Připomněl například podzimní změny ve vedení ODS v Praze 4 krátce před senátními volbami a nedávnou volbu šéfa místního sdružení v Nuslích, na kterou si někteří místní členové stěžovali.

Primátor také upozornil na to, že ODS má ve svých řadách i lidi, kteří kvůli tomu, co dělali a dělají, nemají důvěru voličů. „A to je problém, který musí ODS vyřešit a takovýchto lidí se zbavit,“ řekl. V této souvislosti zmínil jména podnikatelů Tomáše Hrdličky, Palounka a „reziduálně a historicky“ to podle něj platí i pro Romana Janouška.
Svoboda zároveň v ČT poznamenal, že se lidé „v mnoha případech bojí hovořit, protože ten tlak má v sobě i varianty zastrašování“. „Ale tak jako mluvím teďka já, tak musí začít mluvit všichni,“ dodal.

„Nejsme velrybáři. Za poslední rok jsme přijali 17 členů,“ řekl Caldr. Organizace měla podle něj před rozpuštěním asi 500 členů. Občanští demokraté z Prahy 4 se chtějí proti rozhodnutí bránit. Podle Caldra zřejmě nejprve požádají výkonnou radu o vysvětlení a obrátí se na smírčí výbor.

: