Odvody z hazardu by měly jít na třetiny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Josef Vostarek

Sněmovna prosadila rozdělení odvodů z loterií mezi sport, veřejně prospěšné účely a obce. Rozhodla o tom dnes v rámci schvalování vládní daňové reformy přes nesouhlas ministra financí Miroslava Kalouska. Lídři koalice se přitom podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury v úterý večer dohodli na tom, že odvody budou příjmem rozpočtů státu a obcí.

„Rozhodli jste o nespravovatelném mechanismu. Díky,“ řekl poslancům Kalousek. Připomněl, že nové zdanění loterií by mělo platit od počátku příštího roku a že tak sněmovna rozhodla na návrh svého rozpočtového výboru přes odpor TOP 09 a Věcí veřejných. Návrh většinově podpořili poslanci vládní ODS spolu se zástupci opozice.

„Já si určitě musím rozmyslet vůbec, zda a za jakých okolností pokračovat dál v tak vážné práci s někým, kdo nedrží ani písemné, ani slovní dohody. Ale To je potřeba si rozmyslet,“ komentoval Kalousek před novináři výsledek hlasování. „To není poprvé ani naposled, to bohužel dělají Věci veřejné třikrát týdně,“ dodal.

Zásadní otázka u rozdělení odvodů z loterií podle ministra zní, zda o nich mají rozhodovat volené orgány, tedy obce a parlament, nebo zda o nich mají rozhodovat majitelé loterijních společností. Poslanci tak podle něj odevzdali přinejmenším třetinu svých kompetencím loterijním firmám.

Navíc vyjádřil obavy, že takto schválený odvod nebudou úřady moci spravovat. „Už jenom proto, že ten pozměňující návrh zní na třetiny a třetina, jak známo, je nekonečné číslo,“ dodal.

Předseda klubu VV Vít Bárta prohlásil, že v nesouladu s koaliční dohodou loterijním firmám zůstane třetina toho, co dávají na dobročinné účely. Původní přání VV přitom podle něj bylo takové, aby si tyto peníze vůbec nemohly nechávat.

Vláda v rámci reformy navrhla sjednocení sazby odvodů u hazardu na jednotnou minimální hranici 20 procent s platností od nového roku. Stát a obce si měly odvody rozdělit v poměru 90:10. Úterní koaliční dohoda poměr měnila na 70:30, nakonec se ale po dnešním schvalování mají odvody dělit na třetiny. Vládní návrh reformy také zaváděl odvod 20 tisíc korun za každý hrací přístroj, tyto peníze by byly příjmem obce. Novela počítala rovněž se zdaněním kurzových sázek přes internet.