Podniky přešla chuť nabírat lidi, pracovníky hledá jen šest procent firem

ilustrační foto ženy

ilustrační foto ženy Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Výrazný nábor zaměstnanců ve čtvrtém čtvrtletí nečekejte, vzkazují zaměstnavatelé. Přijímat hodlá pouze šest procent z nich, pět procent chce naopak propouštět a naprostá většina z nich neplánuje žádné změny, ukázal průzkum Manpower Index trhu práce. Chuť nabírat poklesla oproti předešlému čtvrtletí, kdy dosahovala devíti procent.

„Silné náborové aktivity pozorujeme především ve velkých společnostech s více než 250 zaměstnanci,“ popsala generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová. Tyto firmy, především v automobilovém průmyslu, logistických a call centrech, hlásí nedostatek vhodných talentů. „Novým trendem na trhu práce od letošního roku je rostoucí nedostatek vhodných pracovníků i na nekvalifikovaná pracovní místa, jako jsou například montážní dělníci nebo skladníci,“ uvedl manažer marketingu a náboru společnosti Jiří Halbrštát.

Snižování počtu pracovních sil předpokládají zaměstnavatelé v sedmi z deseti odvětví. Nejslabší trh práce hlásí výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s indexem minus 17 procent a státní správa, zdravotnictví, vzdělání a kultura s indexem minus devět procent. Naopak nejoptimističtější je velkoobchod a maloobchod s indexem plus osm procent, zpracovatelský průmysl s plus tři procenta a finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům s dvěma procenty.

Ve srovnání s Českem, kde je trh poměrně rigidní a stabilní, hlásí optimističtější výhledy například Slovensko. Domů se proto z Česka vrací část Slováků. „Najdou doma srovnatelnou nebo dokonce vyšší mzdu,“ uvedl Halbrštát.

Lidí bez práce je nejméně za šest let
Nezaměstnanost v České republice klesla v srpnu na 6,2 procenta z 6,3 procenta v červenci. Úřady práce evidovaly 450 666 lidí bez práce. Opět se zvýšil počet volných pracovních míst, kterých bylo nejvíc od prosince 2008. „Po mírném nárůstu v červenci nezaměstnanost opět klesla. Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin se zvyšoval počet volných pracovních míst – rekordní nárůsty v tomto ohledu hlásí všechny regiony,“ komentovala čísla zastupující ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.