Policie kvůli útoku posiluje ostrahu ambasády USA v Praze

Velvyslanectví USA v Praze

Velvyslanectví USA v Praze Zdroj: Mlada fronta

Po pondělím bombovém útoku v americkém Bostonu Česku nic podobného nehrozí, tvrdí Bezpečnostní informační služba. Pražská policie přesto zvýšila ochranu americké ambasády. Policisté se také chystají na opatření během maratonu, který se chystá v polovině května v ulicích metropole.

„Přijali jsme určitá opatření ke zvýšení míry ochrany objektů amerického zastupitelského úřadu v Praze,“ řekla mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová. Případná další opatření nechtěla naznačovat, protože teprve vyplynou z analýz, které bezpečnostní složky připravují. „V tuto chvíli nebylo potvrzeno, že se v Bostonu jednalo o teroristický útok. V tomto ohledu je třeba vyčkat dalších informací ze Spojených států amerických,“ dodala.

Situaci po útoku v Bostonu sleduje pražská policie, kde se má v polovině května také konat maraton s tisícovkami účastníků. „Policie žádná masivní speciální opatření nepřijala. Policisté v metropoli se v rámci běžného výkonu služby již dlouhodobě zaměřují na místa s větší koncentrací osob a na vytypované objekty,“ řekla mluvčí policie Andrea Zoulová.

Bezpečnostní informační služba, která se mimo jiné zabývá terorismem a činnostmi cizích zpravodajských služeb, aktuální hrozbu nezaznamenala. „Momentálně nemáme žádnou zprávu nebo signál, že by hrozilo bezprostřední nebezpeční v ČR,“ řekl mluvčí BIS Jan Šubert.

Česko je podle něj ale dlouhodobě v možném riziku například kvůli členství ve vojenské Severoatlantické alianci (NATO) a již tím, že je součástí euroatlantické civilizace. „V případě, že se jedná o akce například náboženských radikálů, jsou cílem místa, kde je záruka, že to vyvolá mimořádný ohlas, tedy shromáždění, divadla a letiště, ale také sportovní akce,“ dodal mluvčí.