Policie požádala o vydání Parkanové kvůli nákupu letadel CASA

Vlasta Parkanová

Vlasta Parkanová Zdroj: E15

Policie zřejmě požádá Poslaneckou sněmovnu, aby zbavila imunity poslankyni TOP 09 Vlastu Parkanovou.
Exministryně obrany je údajně podezřelá z nezákonného jednání v kauze nákupu armádních letounů CASA.
Parkanová byla ministryní obrany v kabinetu premiéra Mirka Topolánka od ledna 2007 do května 2009.
Ke sporným zakázkám z doby, kdy byla ministryní Parkanová, patří i nákup obrněných transportérů Pandur, terénních aut Tatra i obrněných vozů Dingo.
V době svého působení v ministerském křesle Parkanová natočila se zpěvákem Janem Vyčítalem písničku na oslavu zamýšleného amerického radaru v Brdech.
7
Fotogalerie
Policie dnes požádala o vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání. Poslanci o žádosti budou rozhodovat na nejbližší další schůzi, uvedla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Novinářům řekla, že Parkanová je podezřelá ze zneužití pravomocí veřejného činitele. Policejní žádost se podle ní zmiňuje i o nákupu letadel CASA v době, kdy Parkanová byla ministryní obrany.

Policie chce stíhat bývalou ministryni obrany a současnou místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou (TOP 09) údajně kvůli tomu, že nenechala udělat znalecký posudek k ověření ceny nakupovaných vojenských letounů CASA. Policejní žádost poslancům podle zdrojů ČTK uvádí, že měla stát připravit o 658 milionů korun.

„Policie doručila žádost do Poslanecké sněmovny dnes ve 12:58. Tuto žádost jsem okamžitě předala předsedovi mandátového a imunitního výboru,“ řekla Němcová. E15.cz se podařilo zjistit, že vedle zneužití pravomoci veřejného činitele podezřívá protikorupční policie místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Vlastu Parkanovou ještě z porušování povinností při správě cizího majetku. Mandátový a imunitní výbor by se měl s textem pětistránkové policejní žádosti o vydání političky zabývat příští středu. Výbor nyní žádost projedná a vydá poslancům své doporučení.

O případném vydání místopředsedkyně sněmovny Parkanové definitivně rozhodne sněmovna na nejbližší řádné schůzi. Předsedkyně sněmovny neočekává, že by sněmovna rozhodla ještě na současné schůzi. „Tato schůze to rozhodně nebude,“ řekla.

„Případem se zabýváme, je to ve fázi prověřování,“ sdělil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Potvrdil, že zatím žádost z jeho útvaru doručena nebyla. Podle něj nejde o vyšetřování, protože dosud nebylo zahájeno trestní stíhání.

Nákup čtyř španělských dopravních letadel CASA, které provázely při provozu problémy, byl podle odborníků i médií podezřelý. Kontrakt byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu.

TOP 09: Případným viníkem by byla celá vláda

„Je to úplný nesmysl. O tomto nákupu rozhodla celá vláda, to by pak museli být obviněni všichni tehdejší ministři,“ řekl novinářům předseda TOP 09 a šéf diplomacie Karel Schwarzenberg.

„Pokud je tam nějaká trestněprávní odpovědnost, musí ji nést všichni tehdejší členové vlády, která smlouvu na nákup letounů CASA jednomyslně schválila. Odpovědnost bych tedy musel nést já, Karel Schwarzenberg, Petr Nečas, Alexandr Vondra. Omlouvám se ostatním, které jsem nejmenoval,“ komentoval kauzu ministr financí Miroslav Kalousek. „Kdyby se hlasovalo o vydání všech tehdejších členů vlády, zvedl bych ruku pro. Vydání Vlasty Parkanové ale rozhodně nepodpořím,“ prohlásil.

Místopředsedkyně sněmovny a někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) trvá na tom, že v kauze letadel CASA má čisté svědomí. „Zatím nemám bližší informace, ale pokud se jedná o nákup letadel CASA, mám čisté svědomí a jakékoliv obvinění by bylo zcela absurdní,“ uvedla Parkanová. „Smlouvu samotnou jsem ani nepodepisovala,“ dodala Parkanová.

Podle informací E15.cz bývalá Topolánkova a pak i Fischerova vláda schvalovaly smlouvu na nákup španělských letounů CASA opakovaně, včetně všech parametrů, tedy i ceny.

„Samozřejmě mě to překvapilo, neočekáváte, že tady sedí lidé, kteří by mohli mít nějaké problémy s policií. Jinak předpokládám standardní postup. Policejní žádostí se bude zabývat mandátový a imunitní výbor, který po prostudování spisu doporučí sněmovně, jak by měla hlasovat,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Podle Evropské komise ČR údajně nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce rozhodla bez výběrového řízení. Komise se ale nakonec rozhodla řízení v této věci zastavit vzhledem k tomu, že Česko změnilo legislativu o zadávání zakázek.

Na nákup letadel nebylo vypsáno výběrové řízení

Zakázce na pořízení transportních letadel CASA nepředcházelo výběrové řízení. Ministerstvo obrany místo něj přímo oslovilo konsorcium EADS.

Právě přímé oslovení EADS zastupované v Česku firmou Omnipol kritizovala italská společnost Alenia, která nabízela stroje Spartan, jež kvůli lepším technickým parametrům upřednostňoval i generální štáb. Přes výhrady odborníků i některých členů sněmovního výboru pro obranu kontrakt posvětil překlenovací kabinet Jana Fischera.

Obrana nakonec podepsala smlouvu na dodávku španělských transportních letadel za 3,6 miliardy korun. Ke strojům se navíc zcela nestandardně dokoupila ještě takzvaná servisní podpora za další téměř jednu miliardu.

S letouny byly opakovaně problémy, naposledy se podařilo odstranit závady na avionice, kde docházelo k samovolnému přelaďování frekvencí. Nyní jsou stroje na speciálním polygonu ve Velké Británii, kde se testují jejich systémy pasivní ochrany proti naváděným raketám.

Současná sněmovna vydala policistům již čtyři své členy

Pokud by sněmovna Parkanovou policii vydala, stala by se poslankyně 18. členem dolní komory zbaveným imunity od roku 1993. Sněmovna zvolená v roce 2010 zatím vydala čtyři členy, a to Víta Bártu (VV), Jaroslava Škárku (dříve VV), Davida Ratha (dříve ČSSD) a naposled v úterý Otto Chaloupku (VV).