Policie zastřelila podezřelého z bostonského útoku, další je na útěku

Speciální policejní jednotky operují na předměstí Bostonu

Speciální policejní jednotky operují na předměstí Bostonu Zdroj: ctk/ap

Jeden z mužů podezřelých z pondělních útoků při bostonském maratonu byl zřejmě zastřelen při noční policejní operaci na předměstí Bostonu. Další podezřelý je na útěku. Během noci byl zastřelen jeden policista, další byl zraněn. Policie zastavila hromadnou dopravu ve městě. Vyšetřovalé pátrají ještě po třetím podezřelém

Podle deníku The Boston Globe v noci na dnešek vypukl chaos v Cambridge a Watertownu, které se nacházejí jenom několik kilometrů západně od Bostonu. „Jeden podezřelý byl zastřelen, další je na útěku. Ozbrojený a nebezpečný,“ uvedl jeden z bostonských policistů na Twitteru.

Podle agentury AP je uprchlíkem devatenáctilelý Džochar Carnajev z Cambridge nedaleko Bostonu. Oba teroristé byli bratři, údajně pocházeli z ruské části Kavkazu a v USA žili asi rok. Uprchlík na různých diskuzních serverech opakovaně volal po nezávislosti Čečenska. Policie nyní oznámila, že pátrá ještě po třetím podezřelém. V Bostonu bylo totiž najednou rozmístěno tolik bomb, že pachatelé potřebovali dalšího komplice.

Nejdříve byl při střelbě v Massachusettském technickém institutu (MIT) v Cambridge zastřelen člen ochranky. Dvojice pravděpodobných atentátníků z Bostonu se následně vydala na útěk v uneseném autě, po policistech házela výbušniny. Do akce byl nasazen velký počet policistů, během pronásledování byl jeden z podezřelých postřelen, po převozu do nemocnice zemřel. Druhému muži se podařilo uprchnout.

Policie vydala varování pro obyvatele celého Bostonu, aby nevycházeli z domů a nikomu neotvírali. Oblast prohledává. Kromě hromadné dopravy v celém Bostonu stojí i veškerý provoz ve Watertownu. Částečně uzavřen byl také vzdušný prostor nad Bostonem.

Vyšetřovatelé už včera zveřejnili snímky obou podezřelých a požádali veřejnost o pomoc při jejich identifikaci. Několik hodin poté se rozběhla akce na předměstí Bostonu.

Při pondělních výbuších během bostonského maratonu zemřeli tři lidé, dalších 180 bylo zraněno. Útočníci použili primitivní bomby vyrobené z tlakových hrnců, které obsahovaly šrouby a hřebíky.

Bostonský šok oživil debaty o teroru