Poslancům chybí Babišův náměstek pro rozpočet

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

O funkci se podle ministerstva financí ucházejí dva uchazeči. Nejvhodnějšího adepta určí dohoda mezi šéfem rezortu a státním tajemníkem.

V dobách, kdy byl náměstkem ministra financí pro veřejné rozpočty Eduard Janota, patřil tento post k nejdůležitějším ve státní správě. Respektovaný ekonom dokázal nalézat rezervy a vytvářet plány státních financí tak, aby vyhovovaly pokud možno všem koaličním stranám.

Když Janotův nástupce Jan Gregor v polovině loňského listopadu ohlásil odchod do Evropského účetního dvora, čekalo se, že šéf rezortu Andrej Babiš (ANO) urychleně vybere vhodného adepta. Dodnes však nikoho nejmenoval.

Babiše za to kritizuje předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Václav Votava (ČSSD). Parlamentní orgán se podle něj tento rok kvůli různým návrhům norem schází častěji i proto, že funguje jako garanční výbor.

„Za ministerstvo chodí na jednání stále někdo jiný. Od října nás přitom čeká debata o nejdůležitějším zákonu roku. Nedovedu si představit, že by do té doby nebyl jmenován náměstek pro rozpočet,“ řekl poslanec.

Kvůli personální situaci na ministerstvu chce výbor Babiše grilovat, vyslechnout ho má poslední srpnový den. Ptát se ho bude i na to, proč odešlo prakticky celé vedení Celní správy.

Ministerstvo ujišťuje, že jméno nového náměstka pro rozpočet oznámí brzy. Podle Jakuba Vintrlíka z tiskového oddělení se do výběrového řízení uzavřeného na konci června přihlásili tři zájemci, jeden byl pro nesplnění podmínek vyřazen. „V současné době se celý proces nachází ve finální fázi, kdy se na základě dohody mezi ministrem financí a státním tajemníkem rozhodne o výběru nejvhodnějšího uchazeče,“ uvedl Vintrlík.

Do jmenování nového náměstka byl vedením sekce veřejných rozpočtů pověřen Pavel Kouřil, který se touto problematikou zabývá přes třicet let. Do odchodu Gregora byl jeho zástupcem, zároveň řídil jeden z odborů financování kapitol státního rozpočtu.

Klíčovou postavou pro sestavování plánu státních financí je však ředitel odboru pro státní rozpočet Karel Tyll, který v minulé dekádě působil jako pravá ruka Janoty. Jeho nevýhodou údajně je, že není mediálně zdatný.

Na horký post se moc lidí nehrne
Nevelký zájem o funkci klíčového náměstka ministra financí pro veřejné rozpočty je podle všeho daný tím, že Andrej Babiš řídí úřad příliš autoritativně. Jako prvního odvolal loni v květnu náměstka pro mezinárodní vztahy Martina Prose dosazeného ČSSD. O měsíc později po roztržce s tehdejší místopředsedkyní ANO Radmilou Kleslovou odešel první náměstek pro finanční řízení a audit Lukáš Wagenknecht. K prosinci pak rezignovala náměstkyně pro daně a EET Simona Hornochová. Rozhodnutí zdůvodnila atmosférou, která panuje na ministerstvu. Wagenknechta i Hornochovou si přitom Babiš sám přivedl.