Poslanecký klub ANO stojí jednoznačně za Babišem, řekl Faltýnek

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek Zdroj: profimedia.cz

Poslanecký klub ANO jednoznačně stojí za premiérem a předsedou ANO Andrejem Babišem. Novinářům to po dnešním zasedání klubu řekl jeho předseda a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Žádný ze zákonodárců vládního hnutí ve Sněmovně podle něj nepodpoří návrh opozice na vyslovení nedůvěry vládě ANO a ČSSD. Jednání o nedůvěře, které vyvolala opozice, se podle Faltýnka uskuteční příští pátek. Zasedat začne dolní komora v 9:00.

Faltýnek uvedl, že poslanci ANO věří v nezávislé vyšetření případu Čapího hnízda. Odmítl komentovat dnešní usnesení Senátu, který označil za nepřijatelné, aby Babiš s ohledem na nová podezření zůstal ve vládě do vyšetření kauzy. Zdůvodnil to tím, že důvěru vládě dává Poslanecká sněmovna.

Předseda poslanců ANO nepovažuje kvůli duševní nemoci Babišova syna za věrohodný dnešní e-mail zaslaný serveru Seznam Zprávy. Babiš mladší v něm podle reportérů uvedl, že chce být v telefonickém kontaktu s českými vyšetřovateli svého údajného únosu. Andrej Babiš mladší také napsal, že jeho otec tvrzeními o schizofrenii překročil červenou čáru, protože je to lež.

Faltýnek dnes před jednáním klubu navštívil prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě. Šlo podle něj o dlouhodobě domluvenou schůzku, které se konají pravidelně jednou za půl až tři čtvrtě roku. S prezidentem hovořili i o aktuální situaci ve vládě a shodli se, že není důvod ke konci kabinetu.