Nechceme být ve vládě se stíhaným člověkem, říká Okamura. Sám přitom usiluje o účast na vládě

Tomio Okamura (45, SPD)

Tomio Okamura (45, SPD) Zdroj: Foto ČTK, ara

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura v Lánech 12.4 2018 jednal s prezidentem Miloše Zemanem o dalším postupu při sestavování vlády
Tomio Okamura (SPD) při jednání Poslanecké sněmovny
Tomio Okamura (SPD) a Jaroslav Faltýnek (ANO) ve Sněmovně
4
Fotogalerie

Vládní krize vyvolaná novými zjištěními v kauze Čapí hnízdo označuje šéf SPD Tomio Okamura jako svou příležitost. Byť společně s ODS, Piráty, lidovci, Starosty a TOP 09 volal ještě v úterý po vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, má pro to jiné důvody než nespokojenost s děním okolo premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle Okamury se tím otevírá možnost pro SPD podílet se na vládě. Šestice stran má 92 hlasů, do stojedničkové většiny tak chybí devět hlasů. Postoj komunistů i vládní ČSSD zatím není jasný.

V úterý jste vystoupil s dalšími opozičními stranami a společně jste volali po vyslovení nedůvěry vládě. Teď chcete jednat s Babišem, jak to chápat?

Já jsem na té tiskové konferenci mlčel. A to z toho důvodu, že ty malé pětiprocentní strany zneužily tu tiskovou konferenci k vyslovování nějakých názorů v množném čísle, které vůbec nebyly předjednány, a cpaly se tam k mikrofonu. Já jsem se ani nemohl vyjádřit. Tak jsem řekl, že vedle takových stran už nikdy stát nemůžu.

Naše důvody pro vyslovení důvěry jsou jiné než u těch ostatních stran. My odsuzujeme jednání novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka (redaktoři Seznam Zprávy, kteří přinesli klíčová zjištění v kauze Čapí hnízdo – pozn. red.). Já mám s nimi jen ty nejhorší zkušenosti. Naším důvodem je to, že chceme, aby se prosazoval program SPD. Nám nejde o to, abychom zpochybňovali volební úspěch hnutí ANO. My chceme, aby se místo programu ČSSD prosazoval program SPD. Co se týká kauzy Čapí hnízdo, tak my to chceme prošetřit. Ať se to co nejrychleji vyšetří, ať máme klid.

V případě, že dojde k hlasování o nedůvěře, jak budete hlasovat?

Vždyť je to jasné. My jsme nikdy nedali důvěru vládě s ČSSD. Naopak my chceme ČSSD vystrnadit z vlády, aby přestala škodit. My nechceme žádná koryta, neusilujeme o posty ministrů. Říkáme, že pokud by vláda byla v krizi, pojďme udělat vládu odborníků.

Premiér vám podle vašich slov řekl, abyste do příštího týdne připravil sadu návrhů zákonů. Zmínil jste novelu insolvenčního zákona. Co dalšího navrhnete?

To ještě musíme projednat. Na druhou stranu budeme samozřejmě sledovat situaci, protože to vypadá, že ČSSD nadále zůstane součástí vlády. Otázka je, jestli zůstanou i komunisté, vypadá to, že ano. Takže to třeba nemusí být aktuální. V každém případě budeme prosazovat novelu insolvenčního zákona, což je pomoc lidem v dluhových pastech. Diskuze u těch dalších návrhů tu probíhá, ale uvidíme, jestli to bude aktuální. V každém případě platí, že my vyjadřujeme nedůvěru vládě hnutí ANO, ČSSD a KSČM.

Bude mezi návrhy také referendum o vystoupení Česka z EU?

My o tom ještě jednáme. Nedostali jsme žádný návrh na účast ve vládě. Chápu, že se Andrej Babiš snaží ty problémy s vládou logicky stabilizovat ve stávajícím formátu.

Referendum je přece jenom základ vašeho programu. Na tomto vašem požadavku zkrachovala jarní jednání o možném vládním angažmá SPD.

Já vám víc nepovím. My to musíme projednat, my jsme se k tomu jako klub ještě nedostali. A samozřejmě je důležité, jestli bude zájem ze strany hnutí ANO. Zítra, za týden, může být jiná situace.

Neobáváte se, že kabinet se stíhaným premiérem nebude stabilní a mohlo by tak být ohroženo prosazení vašeho programu? To je něco, co jste říkal v lednu.

My od začátku říkáme, že nechceme být ve vládě s trestně stíhaným premiérem. Proto nechceme být přímo součástí vlády s kýmkoli, kdo má problémy tohoto typu.

Říkal jste, že přímo do vlády vstupovat nechcete a chcete jen prosazování vašeho programu. Takže byste vládu stejně jako komunisté tiše podporovali?

Ne. My chceme, aby v případě, že by tato vláda měla problémy a měla končit, tak bychom se vrátili k letošnímu jaru. Máme už v nějaké konstelaci připravenou vládu hnutí ANO, SPD s podporou KSČM. Máme sepsané programové prohlášení, kde je k naší spokojenosti celá řada našich priorit. Zdůrazňuji, že my nechceme koryta, my chceme vládu odborníků. Klidně, ať je vybere hnutí ANO a ať se prosazuje náš program. To je náš model.

Takže to má fungovat na základě nějakého tolerančního patentu?

Kdybychom měli být ve vládě, tak musí být podepsané programové prohlášení, kde by musel být v našem případě přesně daný časový harmonogram, kdy ty naše zákony odejdou do Poslanecké sněmovny. A pokud by tento harmonogram nebyl dodržen, tak by to byl důvod pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě.

Má být tedy řeč o koalici, koaliční smlouvě?

Ne, já mluvím o programovém prohlášení. Znova opakuji, že jsme nedostali nabídku na účast ve vládě, protože ta situace se vyvíjí. Andrej Babiš samozřejmě sonduje situaci a já také. Na rovinu říkám, že využívám každé možnosti a situace, abych prosadil program, který jsem slíbil voličům. Takže když vidím, že má koalice nějaké problémy, tak se na to samozřejmě jdu zeptat.

Vy jste zmiňoval to jarní jednání. Neztroskotala tam jednání i kvůli tomu, že část klubu ANO odmítlo s vámi spolupracovat?

To je otázka na hnutí ANO. Ta situace se ale posunula, protože po komunálních volbách máme běžně koalice s hnutím ANO, ODS, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM a tak dále. Jak se postupně vzájemně poznáváme, tak myslím, že všichni vidí, že SPD je zcela demokratická a standardní politická strana. Oni vidí naši práci a ta spolupráce na různých úrovních s těmito stranami začala fungovat. Vždyť nás v úterý ostatní opoziční strany přizvaly k jednání o nedůvěře, protože nás pojil společný zájem, byť absolutně jiné důvody.