Budoucnost vlády není zřejmá, Senát vybídl Babiše k rezignaci

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Budoucnost vládní koalice ANO a ČSSD není zřejmá ani třetí den po vypuknutí kauzy údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše (ANO) na Krym. Senát včetně zástupců sociální demokracie vybídl premiéra k rezignaci do vyšetření kauzy Čapí hnízdo, kvůli které Babiš podle svého syna chtěl, aby zmizel z Česka. Šéf ČSSD Jan Hamáček jen krátce jednal s představiteli opozice, která chce vládě vyslovit nedůvěru. Odpoledne se Hamáček setká s prezidentem Milošem Zemanem. Babišův syn Andrej chce být podle serveru Seznam Zprávy telefonicky v kontaktu s českými vyšetřovateli svého údajného únosu.

Kauzu vyvolala pondělní reportáž serveru Seznam Zprávy, v níž Babišův syn novinářům řekl, že byl proti své vůli odvezen na Krym. Premiér podle svého syna chtěl, aby opustil Česko kvůli policejnímu vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo, v níž oba čelí trestnímu stíhání. Babiš ve středu uvedl, že jeho syn sice byl v minulosti na Krymu, jeho pobyt byl ale legální, nešlo o únos. Dnes na facebooku poděkoval manželům Protopopovým za péči o svého syna trpícího schizofrenií.

Petr Protopopov v rozhovoru pro dnešní deník Právo uvedl, že byl asistentem Babišova syna a do Ruska a na Krym odjeli loni kvůli tlaku médií po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo. Odmítl, že by šlo o únos. V reportáži Seznamu přitom na otázku, proč vezl Babiše juniora na Krym a do Moskvy, odpověděl, že tam nikdy nebyl. O Babišova syna se jako psychiatrička starala Dita Protopopová, bývalá Babišova poradkyně na ministerstvu financí.

Ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD) vadí, že byl Babišův syn s vědomím otce na ukrajinském Krymu okupovaném Ruskem. Česká republika anexi Krymu odmítá. Petříček to chce s premiérem probrat. Okolnosti cesty Babiše juniora chce řešit s ruskou i ukrajinskou stranou, řekl Petříček Deníku N. Ministerstvo zahraničí cesty na Krym nedoporučuje, vstup z ruské strany je podle webu českého velvyslanectví v Kyjevě zakázán.

Babišův syn v e-mailu, který zveřejnil server Seznam Zprávy, označil za lež tvrzení svého otce, že musí být ve Švýcarsku kvůli schizofrenii pod neustálým dozorem. „Přeji si být telefonicky v kontaktu s policií ČR vyšetřující můj případ z Ukrajiny a Ruska,“ citoval server dopis, který přišel z adresy Babiše juniora. Policie už na twitteru oznámila, že informace z e-mailu ověřuje, je v kontaktu se státním zastupitelstvím a je připravena provést s autorem e-mailu „neodkladné úkony dle zákona“.

Senát označil za nepřijatelné, aby Babiš s ohledem na nová podezření zůstal ve vládě do vyšetření kauzy Čapí hnízdo. Usnesení podpořila i většina senátorů vládní ČSSD, zástupci ANO se hlasování zdrželi, nebo byli proti. Horní komora své stanovisko přijala poté, co jí předseda vlády ke kauze nepřišel poskytnout vyjádření. Mnozí senátoři poukazovali na to, že premiér jako předseda Bezpečnostní rady státu, který má přímý vliv na Generální inspekci bezpečnostních sborů, může ovlivňovat vyšetřování.

Místopředseda Senátu a jeho dlouholetý předseda Milan Štěch (ČSSD) nicméně neočekává, že současná situace vyústí do takové vládní krize, která by vedla k předčasným volbám. Politici jsou podle něj schopni situaci vyřešit.

Hamáček na zhruba pětiminutové schůzce řekl šéfům ODS a Pirátů Petru Fialovi a Ivanu Bartošovi, že ČSSD o postoji k nedůvěře vládě zatím nerozhodla. Novinářům to řekli Fiala a Bartoš. Fiala uvedl, že již získal 92 podpisů opozičních poslanců pro svolání mimořádné schůze k hlasování o nedůvěře vládě. Podle poslankyně ČSSD Kateřiny Valachové se sociální demokracie o setrvání v kabinetu rozhodne do této schůze, tedy do druhé poloviny příštího týdne. Zástupci krajských organizací ČSSD s podporou pro případný odchod z vlády váhají. Někteří varují před uvolněním místa pro SPD Tomia Okamury.

Sázky na to, zda Babiš kauzu údajného únosu svého syna ustojí, se obrátily. Kurz na to, že bude 1. února předsedou vlády s důvěrou, byl v úterý odpoledne až 2,5:1. Aktuálně je na tuto možnost u Tipsportu kurz 1,15:1, opačná možnost je ohodnocena kurzem 4,6:1. Ostatní sázkové společnosti podobnou sázku nevypsaly.