Pracující důchodci využili mezeru v zákoně. Správa jejich žádostem vyhoví

pracující senior

pracující senior Zdroj: profimedia.cz

Zda tisíce pracujících důchodců, kteří před koncem roku požádali o krátkodobé přerušení penze, to udělaly kvůli zachování slevy na dani z příjmu, o niž by jinak přišly, úřad zkoumat nebude. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) seniorům, kteří včas požádali o pozastavení výplaty penze za 1. leden či na pár dalších dní, vyhoví.

Od letoška nemají pracující penzisté slevu na dani z příjmu. Mohou ji uplatnit jen tehdy, pokud nepobírají důchod. Do 31. prosince požádalo ČSSZ o pozastavení výplaty penze 27 500 lidí. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že pokud se pracující důchodci chtěli vzdát penze účelově jen 1. ledna či na týden kvůli slevě na dani, budou ji muset doplatit i s penále. To jim daňová správa nepromine, dodal ministr.

Důvody se sledovat nebudou

„ČSSZ rozhodně nebude sledovat důvod, proč klient o pozastavení výplaty důchodu požádal. Vyhoví žádostem za předpokladu, že splnily nezbytné náležitosti a byly uplatněny včas,“ uvedla k tomuto problému mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Instituce se připravuje i na to, že by senioři mohli začít své žádosti stahovat.

Každou žádost správa posoudí a vypočítá část důchodu za období, v níž se žadatel penze vzdal. Zašle mu pak rozhodnutí, že v danou dobu důchod nepobíral. „Jedině finanční úřad v rámci daňového řízení rozhodne, zda uzná či neuzná slevu na dani,“ zdůraznila mluvčí ČSSZ.

Senioři mohou žádosti stáhnout

Lednové penze správa už vyplatila. Pokud se lidé vzdali penze na den či pár dní v lednu, měli by jí pak poměrnou část vrátit na účet či poukázkou. Kdyby to neudělali, úřad by po nich přeplatek vymáhal. Správa se podle svého ústředního ředitele Viléma Kahouna chystá i na možnost, že by důchodci začali brát své žádosti o pozastavení penze zpět podle toho, jak se bude zpřesňovat výklad pravidel pro slevu na dani.

Stáhnout žádost je možné před vydáním rozhodnutí, na něž má úřad 90 dní, i v následné 30 denní lhůtě pro námitky. Poté začne stanovisko o pozastavení důchodu platit. „Nebude již možno vyhovět případnému požadavku klienta na doplacení té části důchodu, jejíž výplaty se vzdal. Přijde tak o ni,“ podotkl Kahoun.

Novinky v legislativě: zvýší se DPH, absolventi budou obtížněji hledat práci