Praha chce od podzimu psy pouze na vodítku, pejskaři jsou proti

Pes na vodítku

Pes na vodítku Zdroj: Pedro Simoes via Flickr (CC BY 2.0)

Praha chystá vyhlášku, která od podzimu omezí volný pohyb psů po metropoli. Kromě přesně vyznačených míst budou muset být na vodítku. Od majitelů psů ale zaznívá kritika. Vadí jim, že součástí návrhu není seznam míst, kde bude povolen volný pohyb psů, nebo naopak naprosto zakázán jejich vstup. Místa totiž mají navrhnout jednotlivé městské části podle místních podmínek

„V návrhu vyhlášky nejsou dostatečně a konkrétně zakotveny zadávací - vymezující podmínky platné pro celé území hlavního města Prahy, které by zavazovaly městské části postupovat jednotně při vymezování ploch pro pohyb psů,“ tvrdí ale občanské sdružení Strana psa. Hrozí podle něj, že místa, kde pustí lidé psy z vodítka, nebudou v dostatečném množství nebo docházkové vzdálenosti.

Majitelé psů, kteří by se chtěli do výběru míst zapojit, se musí podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana obrátit přímo na městské části. Například Praha 1 ale debatu s pejskaři neplánuje.

„Městská část Praha 1 je centrum metropole a míst, kde by mohli pejskaři své miláčky pouštět bez vodítka, není velké, proto výběr u nás není zas tak složitý a není potřeba k tomu rozsáhlé komunikace jako je tomu v jiných městských částech, které jsou spíše na okraji Prahy,“ říká její mluvčí Veronika Blažková. Psy by podle návrhu radnice měli mít zakázaný vstup na všechna dětská hřiště a plochy, které městská část spravuje jako Vojanovy sady nebo Františkánská zahrada.

Praha patří mezi jedno z mála měst, které podobnou vyhlášku dosud nemá. Pohyb psů je zatím regulován vyhláškou o ochraně veřejné zeleně

Například Praha 2 nechce psy na místech, která se využívají k opalování a rekreaci nebo kde chce ochránit výsadbu květin. Třeba Praha 7 ale s veřejností diskutovat chce. A zřídila proto i speciální e-mailovou adresu (psivyhlaska@p7.mepnet.cz), na kterou mohou obyvatelé posílat své návrhy, popsal mluvčí městské části Martin Vokuš.

Seznam míst pro volné pobíhání psů dává dohromady i Praha 8, vytipovala jich už třicet dva a na seznamu dále pracuje. „Například jsme v současné době oslovili právnickou osobu vlastnící pozemek na Rohanském ostrově, zda by souhlasila s volným pohybem psů na jejich pozemku,“ popsala mluvčí městské části Anna Patočková.

Praha patří mezi jedno z mála měst, které podobnou vyhlášku dosud nemá. Pohyb psů je zatím regulován vyhláškou o ochraně veřejné zeleně. Po vyhodnocení připomínek projedná vyhlášku znovu rada, následně poputuje k zastupitelům ke schválení. V účinnost by měla vejít 15. listopadu.