Praha chce vymést hazard, automaty v hospodách končí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jan Racek

Konec automatů a hazardních her v restauracích, hospodách a nonstopech v hlavním městě dnes prosadili pražští radní. Jejich rozhodnutí musí v září ještě potvrdit zastupitelé. Zákaz bude platit i pro reklamu na hazard. Nová pravidla mají podle radních snížit dostupnost hazardních her a kultivovat prostředí.

Počet míst, kde mohou Pražané usednout k výhernímu automatu, by se díky novele vyhlášky snížil podle mluvčí magistrátu Terezy Králové z 1051 provozoven na 348.

„Nová právní úprava by měla přispět i k eliminaci negativních jevů spojených s mravní výchovou mládeže, která je každodenně vystavována skryté reklamě společností provozujících hazardní hry,“ uvedl radní Lukáš Manhart. Na provozovnách, kde automaty zůstanou, vyhláška povoluje pouze nápisy herna nebo kasino. Zmizet by měly neónové tabule, svítící poutače nebo nápisy Jackpot s částkami.

Od regulace hazardu si pražská radnice slibuje také omezení trestné činnosti v blízkosti provozoven. Snížení počtu krádeží, loupežných přepadení nebo vandalství.

Pražské radnice dostaly podle Králové možnost samy určit, zda na svých územích loterie a hazardní hry zcela zakážou. Městská část si mohla pro provozování loterií a jiných podobných her vybrat pouze místa, která nejsou problematická. V blízkosti heren se nesmí například nacházet škola, školské či zdravotnické zařízení.

Předseda pražské Strany zelených Petr Štěpánek ČTK sdělil, že novela přenáší odpovědnost na městské části a otevírá tak příležitost pro provozovatele hazardu korumpovat místní samosprávy. Většina radnic se také k nulové toleranci zatím nehlásí. Takzvanou nulovou toleranci zavedou zřejmě jen Praha 2, Praha 6 a Praha 12.

Pokud zastupitelé novelu vyhlášky 19. září schválí, musí se provozovny výherních automatů zbavit v říjnu.