Překvapení? Češi mají jasno - na Šumavě se má kácet

ilustrační foto

ilustrační foto

Možná až překvapivě jednoznačný je názor lidí na řešení "kůrovcové kauzy" v Národním parku Šumava. Téměř 70 procent Čechů totiž souhlasí nebo alespoň spíše souhlasí s radikálním postupem, který v lesích uplatňuje ředitel parku Jan Stráský. Naopak jen minimální podporu (cca 18 procent) má u veřejnosti počínání ekologických aktivistů, kteří se snaží blokádou kácení stromů zabránit. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sanep.

Stráský chce zastavit šíření kůrovcové kalamity kácením napadených stromů a následným osázením vykácených prostorů. Proti těžbě protestují ekologičtí aktivisté, kteří společně s dalšími organizacemi prosazují ponechání situace přirozeným přírodním procesům.

Většinová veřejnost má jasno - NP Šumava by měl v kácení pokračovat navzdory kritice, protestům a blokádám ekologických aktivistů. Myslí si to 66,4 procent oslovených. Poškozený les totiž podle většiny Čechů (60,5 procenta) není schopen žádoucí obnovy bez zásahu člověka.

Největší podporu přitom mají zásahy člověka u obyvatel Jihočeského a Plzeňského kraje, na jejichž území národní park leží.

Souhlasíte s pokácením stromů napadených kůrovcem?

Souhlasíte s pokácením stromů napadených kůrovcem?Souhlasíte s pokácením stromů napadených kůrovcem? | SANEP

Průzkum také zjistil, že s připravovaným trestním oznámením, které na vedení národního parku hodlá podat Strana zelených, nesouhlasí téměř 65 procent lidí. Nesouhlas s tímto krokem je opět ještě výraznější v Plzeňském kraji a jižních Čechách.

Trochu jiný pohled na vztah člověka a přírody si přečtěte zde:

Velkou podporu u veřejnosti má ale opětovné vysázení stromů v přirozené druhové skladbě na vykácených místech. Souhlasí s tím 83 procent lidí.

Vedení NP Šumava tak zdá se může počítat se silnou podporou veřejnosti. Sanep ovšem připomíná, že Vve výsledcích průzkumu se odráží převažující celospolečenská nedůvěra vůči činnosti ekologických aktivistů. Na druhou stranu se může veřejné mínění obrátit proti rozsáhlé těžbě napadených stromů, pokud v souvislosti s těžbou vzniknou případné aféry, které zpochybní samotný záměr prováděných protikůrovcových opatření.

Souhlasíte s blokádou těžby ze strany ekologických aktivistů?

Souhlasíte s blokádou těžby ze strany ekologických aktivistů?Souhlasíte s blokádou těžby ze strany ekologických aktivistů? | SANEPZdroj: SANEP

Průzkum proběhl ve dnech 29. července až 1. srpna na vybrané skupině 5.701 dotázaných ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 12 943 dotázaných.