Prodej vánočních stromků začíná, cena zřejmě nestoupne

Vánoční stromek, ilustrační foto

Vánoční stromek, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

I přes zvýšení sazby daně z přidané hodnoty o čtyři body na 14 procent od letošního Nového roku zřejmě vánoční stromky podraží jen mírně či vůbec. Vyplývá to z vyjádření pěstitelů a prodejců vánočních stromků, jejichž prodej se začne rozjíždět v následujících dnech.

Češi každoročně nakoupí zhruba milion stromků, nepostradatelné součásti vánoční výzdoby, což znamená, že za ně každý rok utratí několik stovek milionů korun.

Podle údajů Sdružení pěstitelů vánočních stromků by měly cenu ovlivnit pozdní mrazy, které letos zasáhly celou střední Evropu. Ty poškodily nejen množství zemědělských komodit včetně ovoce, obilí či vinic, ale právě i plantáže s vánočními stromky.

Cena poroste pouze mírně

„V některým oblastech mrazy těžce poškodily porosty vánočních stromků, proto můžeme očekávat, že se to projeví i na kvalitě stromků. U některých druhů se částečně bude muset nahradit dovozem, hlavně pak u jedle kavkazské. Vzhledem ke zmiňovaným okolnostem a zvýšené DPH lze očekávat i mírný nárůst cen u vánočních stromků z plantáží,“ uvedl předseda sdružení František Valdman.

U standardní kvality v nejprodávanějších kategoriích s výškou stromku mezi 150 až 220 centimetry tak sdružení předpokládá, že cena jedle kavkazská bude začínat na 550 korunách, smrku pichlavého na čtyř stech korunách, ceny smrku ztepilého budou začínat ještě o stokorunu níže, stejně jako borovice lesní. „Maloobchodní ceny vánočních stromků budou, tak jako v minulosti, regionálně rozdílné,“ podotkl Valdman.

Obchodníci ale tvrdí, že ceny zůstanou stejné jako loni. Prodej pěti druhů stromků začne například na začátku prosince před 78 tuzemskými obchody sítě Tesco. „Víme, že řada zákazníků je zejména v předvánočním období velmi citlivá na ceny. Proto také ceny vánočních stromků zůstanou letos, i přes lednový nárůst DPH, na stejné úrovni jako loni,“ uvedl mluvčí Teska Jan William Dvořák. Cena většiny stromků se bude u Teska pohybovat v cenovém rozmezí od 300 do 800 korun, pouze cena jedle kavkazské v nejlepší kvalitě a výšce nad dva metry se vyhoupne přes 1000 korun.

Pěkných stromků má být dostatek

U obchodů sítě Kaufland začne prodej stromků nejpozději do 6. prosince, v současné době se již instalují potřebná zařízení. „Ceny jsou srovnatelné s loňským rokem a budou se pohybovat v rozmezí 250 až 800 korun v závislosti na druhu a výšce stromku,“ řekl deníku mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Obchodníkům dávají zapravdu i někteří pěstitelé. „Navzdory zvýšenému DPH zdražovat nebudeme. Stromků bude dostatek v dobré kvalitě. Prodej stromků očekáváme stejný nebo podobný jako v roce minulém,“ řekl deníku E15 Robert Šíma ze společnosti ABIES Vysočina, která patří v kraji k největším producentům tohoto zboží.

Na kolik vás vyjdou Vánoce? Průměrnou českou rodinu prý až na 28 tisíc