Průkaz ISIC v dopravě

Zdroj: GTS Alive

Cestování do školy nemine mnohdy studenty již v průběhu střední školy. Na vysoké škole se dojíždění nejen prodlouží, ale především prodraží. Situaci usnadňuje studentům již několik let mezinárodní identifikační průkaz ISIC, s nímž mohou prokázat studentský status, a tím čerpat zvýhodnění stanovené příslušným dopravcem. 

Během školního roku jsou studenti zvyklí využívat zlevněné tzv. žákovské jízdné platné pouze na trase škola – domov. K jeho čerpání vždy potřebují papírový žákovský průkaz, pro jehož získání musí nejprve k dopravci, zde si vyzvednout formulář, ten následně potvrdí škola a znovu je čeká cesta k dopravci, kde zaplatí poplatek a obdrží průkaz. Cesta tedy nad míru náročná. Navíc zlevněné žákovské jízdné jim neplatí na jiných trasách a studenti zde musí zaplatit plnou cenu jízdenky.

Naprostou novinku si pro studenty připravil od 1. září 2016 Koordinátor integrovaného dopravního systému Olomoucký kraj, který se po dohodě se společností GTS ALIVE, která je licenční autoritou ISIC v ČR rozhodl akceptovat průkaz ISIC jako žákovský průkaz. „Držitelé průkazů ISIC v Olomouckém kraji si již nebudou muset vyřizovat papírový žákovský průkaz, ale pouze průkaz ISIC registrovat u vybraných smluvních dopravců kraje,“ doplňuje k novince koordinátor pro dopravu s ISIC Karel Beck ze společnosti GTS ALIVE. Ta se snaží o rozšíření a zkvalitnění sítě slev poskytovaných studentům v rámci vnitrostátní a mezinárodní veřejné dopravy.

„Průkaz ISIC bude možné použít v osobních a spěšných vlacích, autobusech a v městské hromadné dopravě včetně tramvají v Olomouci. Studenti jím budou moci nahradit papírový žákovský průkaz, který jim musela potvrzovat škola,“ uvádí Vendula Malínková z organizace KIDSOK, která koordinuje veřejnou dopravu v kraji.

Olomoucký kraj je tak prvním regionem v České republice, který studentům tímto způsobem cestování zjednoduší. Naopak v městské hromadné dopravě je situace odlišná a ISIC plnohodnotně nahrazuje žákovský průkaz již ve 46 městech. „Na komerčních linkách provozovaných dopravci bez dotací, se nám podařilo pro držitele průkazů ISIC vyjednat zvýhodněnou slevu na 281 vnitrostátních a na 44 mezinárodních linkách. Aktivně spolupracujeme s 25 společnostmi, například České dráhy, Arriva, Busline, Eurolines a jinými,“ vysvětluje problematiku poskytování slev studentům komerčními dopravci Karel Beck ze společnosti GTS ALIVE. S nástupem soukromých dopravců v oblasti vlakové dopravy jako je RegioJet, LEO Express a Arriva, mohou studenti s průkazem ISIC využít speciálně vytvořené tarify.  Veškeré informace o možnostech využití ISIC v dopravě mohou studenti najít na www.studentskejizdne.cz. Samotným dopravcům tento portál umožňuje informovat studenty o novinkách, tarifech a možnostech využití průkazů ISIC.