Průzkum: Spokojenost Čechů s péčí státu o životní prostředí vzrostla

Šumava získává díky cestovnímu ruchu miliardy

Šumava získává díky cestovnímu ruchu miliardy Zdroj: Mlada fronta - E15

Spokojenost Čechů s tím, jak se stát stará o ochranu životního prostředí, oproti loňsku vzrostla. Zatímco nyní ji považuje za přiměřenou 59 procent lidí, před rokem to bylo 51 procent. Z květnového výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že 35 procent dotázaných považuje starost státu o ochranu přírody za nedostatečnou a dvě procenta oslovených si naopak myslí, že péče státu je přehnaná.

Podle statistiků se rozložení odpovědí vrátilo na úroveň z roku 2014, kdy bylo hodnocení zatím nejpříznivější. „Ve srovnání s loňským rokem o osm procentních bodů vzrostl podíl občanů, kteří ochranu životního prostředí považují za přiměřenou, a podíl těch, kteří ji naopak hodnotí jako nedostatečnou, poklesl o šest procentních bodů,“ uvádí zpráva CVVM.

Květnový výzkum rovněž zjišťoval, jak lidé hodnotí činnosti vybraných úřadů a institucí v oblasti ochrany životního prostředí. Nejlépe dopadly obecní úřady, které hodnotilo kladně 64 procent respondentů. Na druhém místě se umístily ekologické organizace s 55 procenty pozitivních odpovědí. „Méně pozitivně, avšak stále s převahou kladného hodnocení, nahlížejí Češi na činnost ministerstva životního prostředí a krajských úřadů,“ uvádí CVVM. Negativní názor převážil v případě hodnocení činnosti vlády a nejméně příznivě lidé hodnotili působení Evropské unie a českého parlamentu.

V otázce vlivu lidských činností na přírodu je veřejnost nejvíc kritická k zatížení životního prostředí silniční dopravou. Podle 80 procent dotázaných silniční doprava negativně ovlivňuje životní prostředí, opačný názor mělo 16 procent Čechů. Druhý nejhorší dopad na životní prostředí Češi přisuzují těžbě nerostných surovin.