Rusnok získal dalšího ministra. Zemědělství bude šéfovat Toman

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Šéf Potravinářské komory Miroslav Toman přijal místo ministra zemědělství v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Po Martinu Pecinovi a Marii Benešové má nová vláda třetího ministra. Nabídku na post ministra zdravotnictví zvažuje bývalý náměstek ministra zdravotnictví Martin Holcát.

Jiří Rusnok, kterého v úterý premiérem jmenoval prezident Miloš Zeman, dál pokračuje v jednáních s možnými kandidáty na ministry. V Kramářově vile se dnes sešel například se spisovatelem Pavlem Kohoutem, ten však možnou nabídku na ministra kultury odmítl komentovat. Naopak nabídku na post ministra zdravotnictví zvažuje náměstek Fakultní nemocnice Motol a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Martin Holcát. Ten to potvrdil s tím, že do pondělí má premiérovi sdělit, jak se rozhodl. „Je to velká výzva,“ řekl Holcát a dodal, že si chce o víkendu vše zvážit a poradit se, protože funkce by mu zasáhla do profesního i osobního života.

O obsazení ostatních postů se tak zatím jen spekuluje. Obsazené má zatím tři resorty - vnitro, spravedlnost a nově zemědělství. Na tento post kývl Miroslav Toman.

Babiš ministra chválí

„Pan Toman je určitě dobrý odborník na zemědělství a potravinářství. Dělá to dlouho a rozumí tomu,“ komentoval zprávu o novém ministrovi nejmocnější podnikatel českého agropotravinářství, majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš.

Toman stojí v čele komory od podzimu 2007, loni v květnu byl do jejího čela znovuzvolen na čtyřleté období. V letech 2002 až 2006 byl náměstkem ministerstva zemědělství, kam ho přivedl ministr Jaroslav Palas (ČSSD). Po odchodu z MZe pracoval v rodinné firmě Agrotrade, působící v zemědělství a potravinářském průmyslu. Je synem stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství.

Toman v současnosti zasedá také v představenstvu Hospodářské komory ČR, Agrární komory ČR a je členem dozorčí rady Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Během své kariéry mimo jiné pracoval v letech 1996 až 2001 jako obchodní rada na velvyslanectví ve Washingtonu a v Bratislavě.

GLOSA: Že je premiér to nejhorší? Seznamte se s jeho kabinetem