Schůzka s lidovci byla pro Babiše ještě horší než s ODS, do vlády s ním nechtějí

Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek

Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Andrej Babiš.
Pavel Bělobrádek
Andrej Babiš.
4
Fotogalerie

Lidovci trvají na tom, že nemohou uvažovat o podílu na vládě nebo podpoře takové vlády, v níž by byl někdo trestně stíhán nebo obviněn. Oznámili to po schůzce se zástupci ANO. Předseda hnutí a premiér Andrej Babiš řekl, že se na jednání příliš nemluvilo o programovém prohlášení kabinetu. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek před novináři označil programové prohlášení za nerealistické, podle něj na obsažené sliby není dost peněz.

"Myslím si, že se lišíme ve všem. KDU-ČSL má stále stejné stanovisko, jejich představa je, hlavně aby ve vládě nebyl Babiš," řekl premiér novinářům po jednání.

"Není to vůči panu Babišovi. Řekl jsem, že by se to týkalo stejně pana (předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava) Faltýnka, pana (poslance ODS Bohuslava) Svobody, pana (libereckého hejtmana za STAN Martina) Půty a kohokoli dalšího. Není to věc osobní, je to principiální," řekl Bělobrádek s poukazem na další politiky, kteří byli obviněni. "Pro Českou republiku a její mezinárodní reputaci není dobré, aby byl člen vlády nebo dokonce premiér trestně stíhaný," uvedl.

Podle Babiše se debata o navrženém programovém prohlášení jeho menšinové vlády vůbec nekonala. "Tam je zásadně jiný názor na to, jaká má být vláda a kdo v ní má sedět," řekl.

Lidovci to odmítli, podle nich ANO ztratilo zájem diskutovat poté, co KDU-ČSL vyloučila podporu současné vlády. Samotné programové prohlášení lidovci kritizovali jako realistický návrh, pro který nelze získat dostatečné peníze. Vadí jim i to, že vláda ANO předložila pouze návrh programového prohlášení a chce do něj doplňovat návrhy ostatních stran. "Je to, jako když pejsek a kočička vařili dort," řekl Bělobrádek.

Babiš nebyl spokojen ani s atmosférou jednání, podle něj byla horší než na předchozí schůzce ANO s ODS. Na té se podle něj mluvilo věcně, i když i ODS zopakovala svůj názor, že menšinový kabinet ANO nepodpoří. Lidovci naopak považovali své jednání s ANO za standardní.

KDU-ČSL také kritizovala skutečnost, že ANO sestavilo menšinovou vládu a neusilovalo o vznik kabinetu s většinou ve Sněmovně. Podle Bělobrádka se chce ANO dostat do pozice, kdy jakékoli úspěchy bude označovat za výsledek vládní práce a o neúspěších bude mluvit jako o důsledku neochoty sněmovní většiny s ním spolupracovat.

Babiš chce do Vánoc jednat o možné podpoře svého kabinetu se všemi stranami, po Novém roce chce vést druhé kolo rozhovorů. Dnes řekl, že ve vládě nechce být s KSČM a s hnutím SPD.