Babiš u ODS narazil, nezíská podporu pro vládu

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala Zdroj: ctk

Andrej Babiš
Šéf ODS Petr Fiala
Premiér Andrej Babiš
Předseda ODS Petr Fiala
5
Fotogalerie

ODS by chtěla razantnější snížení daní, než navrhuje v programovém prohlášení menšinová vláda hnutí ANO. Nelíbí se jí také zachování elektronické evidence tržeb. Menšinový kabinet ale nepodpoří kvůli tomu, že se měl premiér Andrej Babiš (ANO) nejprve snažit o vytvoření většinové koalice, řekl po schůzce s Babišem předseda ODS Petr Fiala. Babiš uvedl, že v prvním kole jednání se sněmovními stranami, které se uskuteční před Vánoci, neočekává, že by získal příslib důvěry pro svůj kabinet.

"Jsme přesvědčeni, že menšinová vláda má být až ten poslední pokus, když selže jednání o většinové vládě. Nic takového hnutí ANO nedělalo. Jsme také přesvědčeni, že jsme nedostali mandát od našich voličů, abychom podporovali jednobarevnou vládu hnutí ANO," řekl Fiala.

V programovém prohlášení vlády ANO jsou podle něj návrhy, které by pro občanské demokraty byly přijatelné, s jinými naopak ODS nesouhlasí. O detailech dnes ale zástupci ODS a ANO nejednali, protože občanští demokraté Babišovu vládu podpořit nehodlají.

Babiš řekl, že nečeká od schůzek se sněmovními stranami v tomto týdnu příslib důvěry pro svůj kabinet. "Je to první kolo," řekl a připomněl, že chce v rozhovorech pokračovat po Novém roce.

"Já nevím, jestli proběhne další schůzka. Dnes jsme se bavili o podpoře vládního programu, tam jsme řekli své stanovisko. Teď předpokládám, že hnutí ANO bude hledat podporu jinde," řekl k možnosti dalších rozhovorů Fiala. Nechtěl spekulovat o tom, jak by se situace změnila, kdyby Babišova vláda nezískala 10. ledna důvěru Sněmovny.