Schwarzenberg: Chalupa dělá mrtvého brouka. Kůrovec ne

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: E15

Do sporu o kácení v jádrových oblastech národního parku Šumava se dnes vložila TOP 09, která vyzývá k návratu k jednacímu stolu. Předseda strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg současnou situaci okolo kůrovce označil za pseudonáboženskou válku. Strana také kritizuje nečinnost ministerstva životního prostředí.

„Dělají mrtvého brouka s nadějí, že kůrovec se bude chovat stejně jako oni,“ řekl na adresu ministerstva Schwarzenberg. Jeho straně také vadí, že ředitel parku Jan Stráský vyloučil z diskuse část vědecké obce.

TOP 09 se podle Schwarzeberga s aktivisty, kteří už týden brání kácení stromů u Ptačího potoka na Modravě, dohodla, že pokud ministerstvo svolá kulatý stůl, aktivisté blokádu ukončí.

Schwarzenberg prý nemůže po odpůrcích kácení chtít, aby přestali s protestem ihned. Protest je podle něj jejich právo. Jeden z účastní ků blokády, plzeňský aktivista Martin Marek, se navíc dnes obrátil na soud, aby předběžným opatřením zamezil policii zasahovat proti aktivistům. Policie podle Marka postupuje protiprávně. Pokud by soud jeho návrhu vyhověl a předběžné opatření vydal, policie by nemohla dál bránit aktivistům v pohybu ve vymezených zónách a vyvádět je z prostor označených pro těžbu. Kácením by se měla na základě dalších podnětů zabývat také kancelář ombudsmana.

Aktivisté v korunách stromůAktivisté v korunách stromů | CTK/Veis David

Ministr Schwarzenberg by rád, aby ministerstvo reagovalo co nejrychleji, nejlépe v řádu hodin či dnů, nikoli až na podzim, kdy už proti kůrovci zasahovat nebude třeba. Situace na Šumavě podle něj škodí pověsti Česka v zahraničí, už se na ni prý dotazovala i Evropská komise. Ministerstvo zahraničí zatím neodpovědělo, protože čeká na vyjádření resortních ministerstev. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa má však nyní dovolenou. Návrat plánuje 10. srpna, ve čtvrtek se nicméně zúčastní schůze Senátu. V prohlášení, kterým reagoval na dnešní kritiku, uvedl, že už se setkal i s vědci, kteří nesouhlasí s kácením v jádrových zónách parku. Současně vyzval ředitele správy parku Stráského, aby znovu svolal jednání všech stran ve sporu k lokalitě na Ztraceném a „pokusil se nalézt řešení šetrné k přírodě a účinné v boji s kůrovcem“.

Chalupa dokončuje nový zákon

„Klíčem k řešení problému Národního parku Šumava je nový zákon. Ten musí stanovit jasnou a pevnou koncepci na dlouhé období, a tím zajistit stabilitu včetně jasné strategie boje s kůrovcem a definice jednotlivých zón,“ uvedl Chalupa. Ministerstvo podle něj dokument nyní dokončuje. Svůj návrh zákona už minulý týden do sněmovny poslal i Plzeňský kraj. Strategií ministerstva nyní podle Chalupy je vést debatu nad konkrétním návrhem zákona.

Ředitel Hnutí Duha Petr Machálek považuje myšlenku kulatého stolu za rozumný kompromis. „Poté, co ředitel Stráský přeruší ilegální těžbu, jsme připraveni vyzvat k ukončení blokády a jednat tak dlouho, jak bude třeba. Je nutné dojít ke kompromisu, který turistům zaručí ochranu unikátní přírody v národním parku a místním obcím prosperitu,“ uvedl.

Někdejší člen vědecké rady Národního parku Šumava Jakub Hruška novinářům řekl, že z diskuse o budoucnosti byli vyloučeni vědci, kteří si myslí, že by 30 procent parku mělo být ponecháno přírodním procesům. Na zbývajících 70 procentech je podle nich zásah nutný. Vyloučení vědci ustavili stínovou radu parku, zasedají v ní přední odborníci univerzit i akademických ústavů.

Policisté podle aktivistů na Šumavě zasahují protiprávněPolicisté podle aktivistů na Šumavě zasahují protiprávně | CTK/Veis David