Šéf hnutí STAN Rakušan rezignoval na funkci starosty Kolína

Vít Rakušan se stal předsedou STAN, nahradil Petra Gazdíka

Vít Rakušan se stal předsedou STAN, nahradil Petra Gazdíka Zdroj: ČTK

Vít Rakušan chce přivést STAN do vlády. Chystá se také skončit jako starosta města Kolín
2
Fotogalerie

Poslanec a předseda hnutí STAN Vít Rakušan na pondělním zasedání městských zastupitelů rezignoval na funkci starosty Kolína. Novým starostou zastupitelé zvolili dosavadního místostarostu Michaela Kašpara (STAN), byl jediným kandidátem. Kašpara ve funkci nahradila dosavadní radní Iveta Mikšíková (Změna pro Kolín). Rakušan chce zůstat zastupitelem a radním města.

Vít Rakušan svůj konec ve funkci starosty avizoval již v polovině dubna. Důvodem je jeho zvolení do čela hnutí STAN. Rakušan byl starostou poprvé zvolen v roce 2010 za uskupení Změna pro Kolín. Změna pro Kolín sdružuje nezávislé kandidáty a členy STAN. V loňských komunálních volbách získala 62,82 procenta hlasů a 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 27 členů.

Rakušan ve své rozlučkové řeči po zvolení nového starosty poděkoval kolínským občanům, zastupitelům i úředníkům. Rakušanovi následně poděkovali také zaměstnanci, dostal mnoho dárků, mimo jiné dort nebo obraz podepsaný zaměstnanci městského úřadu.

Lídrem STAN byl Rakušan zvolen v sobotu 13. dubna na sněmu hnutí. Byl jediným kandidátem na předsedu a získal 93,9 procenta hlasů delegátů. Už předtím oznámil, že v případě zvolení lídrem STAN jako starosta skončí.

Rakušan již dříve uvedl, že pro rezignaci až po více než dvou měsících od svého zvolení do čela STAN má své důvody. Chtěl například dokončit problematickou rekonstrukci Pražské ulice, která měla být hotová loni v listopadu.

„Z mé strany se nic nemění, máme nějak nastavený program a já rozhodně nehodlám tím kormidlem otáčet a rozhodně hodlám pokračovat v tom, co jsme začali. Myslím si, že cesta je nastavená dobře a já na tom nehodlám nic měnit,“ řekl Kašpar.

Michael Kašpar (35) je původním povoláním učitel na gymnáziu. Prvním místostarostou města je od listopadu 2014. Je členem STAN, do kolínského zastupitelstva byl, stejně jako Vít Rakušan, zvolen na kandidátce Změna pro Kolín. Poprvé byl do zastupitelstva zvolen v roce 2014. V hnutí STAN zastává funkci místopředsedy středočeského krajského výboru a je také předsedou oblasti Kolín.

Kolín vede koalice Změny pro Kolín, Volby pro Kolín a Kolíňáků. Prioritou pro město v následujících čtyřech letech je podle Rakušana hlavně pokračování v oddlužování Kolína a shánění peněz, jež spočívá v efektivním čerpání dotací, řekl Rakušan už v říjnu po volbách.