Šéf Omnipolu: Daňhela jsme neupláceli, je to nesmysl

ilustrační foto

ilustrační foto

Generální ředitel zbrojařské firmy Omnipol Michal Hon označil za "absolutní nesmysl" informace, že by jeho firma uplácela zaměstnance armádního generálního štábu Karla Daňhela. Server časopisu Týden dnes napsal, že v podobném smyslu se před poslanci komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství vyjádřil šéf armádních zpravodajců Ondřej Páleník.

Daňhel je podle médií svědkem policie v případu nákupu letadel CASA pro českou armádu. Páleník podle Týdne.cz členům komise, která zasedá v důvěrném režimu, pustil nahrávky dokládající, že Daňhel, který pro generální štáb vypracovával odborné podklady, byl Omnipolem pravidelně měsíčně vyplácen.

Generální ředitel Omnipolu Hon informaci Týdne podle mediálního zástupce Omipolu Michala Petrova označil za absolutní nesmysl a rezolutně ji odmítá.

Poslanci z komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství Týdnu řekli, že podle nich bylo odebrání prověrky zcela v pořádku. Pod podmínkou anonymity, neboť jednání komise se koná v důvěrném režimu, navíc někteří z nich uvedli, že peníze od Omnipolu nebyly podle vojenské tajné služby jedinými úplatky, které Daňhel vzal. Byl to právě Omnipol, který kontroverzní nákup strojů CASA C-295M zprostředkoval.

Daňhelovi odebral Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) bezpečnostní prověření. Odebráním prověrky Daňhelovi se dnes zabývala také poslanecká komise pro kontrolu činnosti NBÚ. Rovněž tato komise dospěla k závěru, že byl postup úřadu v pořádku, řekl její předseda Zdeněk Boháč (ODS).

Na Daňhelovy aktivity byla podle Týdne upozorněna i policie, konkrétně Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Páleník si však měl poslancům stěžovat, že s nimi protikorupční detektivové nespolupracovali.

Daňhel v deníku Dnes nedávno vypověděl, jak na nákup tlačili politici a úředníci ministerstva obrany. Podle listu přišel brzy poté, co začal na policii vypovídat, o bezpečnostní prověrku. Proti rozhodnutí se podle informací ČTK odvolal.