Skupina Portiva vykázala loni zisk 166 milionů, letos chce růst

Větrná elektrárna - ilustrační foto.

Větrná elektrárna - ilustrační foto.

Investiční skupina Portiva brněnské podnikatelky Ivy Šťastné zakončila první rok své existence s čistým ziskem 166 milionů korun. Tržby skupiny, která se zaměřuje na energetiku, komerční reality a prodej ojetých vozů přes internet, dosáhly loni 366 milionů korun. Skupina o tom informovala v tiskové zprávě. 

K výsledkům hospodaření přispěla zejména rekordní výroba v energetické divizi. Celkem 14 větrných a fotovoltaických elektráren dodalo do sítě téměř 60 GWh čisté energie, což odpovídá roční spotřebě 45 000 lidí.

"Další růst je v tomto odvětví kvůli příliš složitým povolovacím procesům a nejistým regulatorním podmínkám v této oblasti nyní takřka nemožný. Proto jsme se rozhodli expandovat i do dalších oborů," uvedla Iva Šťastná, předsedkyně představenstva skupiny.

Portiva do svého portfolia v loňském roce začlenila aktiva za 2,3 miliardy korun. Vznikla v červnu 2018 konsolidací aktiv a majetkových podílů akcionářů skupiny v odvětví energetiky a realit.

Pro letošní rok vedení skupiny předpokládá, že tržby překročí miliardu korun. "V následujících letech se bude na růstu obratu a zisku skupiny vedle energetiky podílet především oblast automotive, realit a financí," uvedl výkonný ředitel skupiny Pavel Svoreň mladší. 

Do skupiny patří holding EAG, jehož součástí je společnost Carvago zaměřená na prodej ojetých vozů přes internet. První výrobní firmou s majetkovou účastí Portivy by se měl stát slovinský výrobce novinového papíru Vipap Videm Krško.

Na konci letošního roku by podle odhadů managementu měla aktiva skupiny dosáhnout 3,2 miliardy korun