Soud potvrdil trest za prodej pozemků v šumavských Prášilech

Šumava (ilustrační foto)

Šumava (ilustrační foto) Zdroj: Huhulenik, CC-BY-3.0

Bývalý starosta šumavských Prášil dostal za nevýhodný prodej obecních pozemků půlroční trest s roční podmínkou. Okresní soud v Klatovech tak zopakoval svůj rozsudek z loňského roku. Trest dostal bývalý starosta Mojmír Kabát za to, že prodejem pozemků pod cenou připravil obec o více než čtvrt milionu korun.

Mojmír Kabát, bývalý starosta šumavských Prášil dnes vyslechl od soudu v Klatovech stejný rozsudek, jako loni. V srpnu byl nepravomocně odsouzen za převod pozemků, ale na základě odvolání Krajský soud v Plzni rozsudek zrušil a vrátil Okresnímu soudu v Klatovech a ten svůj předchozí rozsudek potvrdil. Kabátův obhájce, který žádal zproštění obžaloby, se na místě odvolal, a tak se bude případem opět zabývat krajský soud.

Celá kauza obecních pozemků, které starosta přenechal na výstavbu horských bytů za symbolickou korunu za metr čtvereční pražskému právníkovi Miroslavu Zámiškovi, již trvá šest let.

„V roce 2007 si nechal pan Zámiška odsouhlasit zastupitelstvem obce dohodu o společném investičním záměru. V ní stálo, že obec darovací smlouvou převede pozemky potřebné k výstavbě apartmánů na pana Zámišku a on jí po kolaudaci přenechá byty v téže hodnotě. Tato dohoda obsahující nakládání s majetkem ovšem nikdy neměla projednaný ani schválený záměr o nakládání s nemovitým majetkem obce. Proto nemohla být ani nikdy naplněna darovací natož pak kupní smlouvou,“ vysvětluje problém Libor Pospíšil, nový starosta Prášil.

Tím, že po realizaci projektu obec bezplatně získá byty v novém bytovém domě, se právě Kabát neúspěšně hájil. Kromě aktuálního soudu obec přistoupila k civilní žalobě, kterou chce prodej obecních pozemků zrušit. „Žalobu na zneplatnění kupní smlouvy podali občané, obec poté požádala o připuštění na straně žalobců,“ říká Pospíšil.

I proti této žalobě se bývalý starosta Kabát a advokát Zámiška odvolali a podle nového starorosty se jí bude zabývat Nejvyšší soud.