Správa parku ukončila kácení na Šumavě, aktivisté ale plánují zůstat

Lesní dělník odkorňuje smrk napadený kůrovcem. I přes blokádu ekologických aktivistů pokračovala 26. července asanace několika tisíc stromů v šumavské lokalitě Na ztraceném u Modravy.

Lesní dělník odkorňuje smrk napadený kůrovcem. I přes blokádu ekologických aktivistů pokračovala 26. července asanace několika tisíc stromů v šumavské lokalitě Na ztraceném u Modravy.

Dřevorubci dnes ukončili v šumavské lokalitě Na Ztraceném kácení stromů zasažených kůrovcem. Od poloviny července se jim v těžbě na území Národního parku Šumava snažili zabránit ekologičtí aktivisté. Mluvčí parku Pavel Pechoušek řekl, že dělníci v místě asanovali více než 5000 stromů napadených kůrovcem - buď je pokáceli, nebo z nich nastojato oloupali kůru. Hlídky ochránců přírody ale budou místo průběžně kontrolovat i nadále.

Správci parku sledují lokalitu a vývoj kůrovce. Pokud by se i Na Ztraceném potvrdilo, že larvy brouka zahubili paraziti, viry a plísně jako v některých jiných místech parku, a nehrozí tedy jeho vylétnutí a zasažení dalších stromů, nebude se pokračovat ani v loupání kůry, uvedl mluvčí parku Pavel Pechoušek. O dalším postupu by se mělo rozhodnout v pondělí.

Podle mluvčího blokády Vratislava Vozníka se dnes kácelo nejintenzivněji za celý týden. „Asi osm dřevorubců rychlostí dva stromy za minutu likvidují ekosystém,“ řekl Vozník. Zopakoval, že aktivisté hodlají na místě zůstat i přes prohlášení parku o ukončení kácení. Teprve po několika dnech, kdy na sporném území nepokácejí dělníci ani jeden strom, budou aktivisté ochotni formálně blokádu odvolat.

Policie vyšetřuje zranění jednoho z lesních dělníků

Dnes se stal asi nejvážnější incident za celou dobu sporu o kácení v lokalitě. Jeden z lesních dělníků se poranil na noze motorovou pilou. Podle některých informací se tak údajně stalo po potyčce s jedním z aktivistů, Vozník to ale popřel. Dřevorubce s poraněním nohy odvezli záchranáři na ošetření do nemocnice, zranění by nemělo být nijak devastující, řekla mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková.

Podle Vozníka se dřevorubec zranil mimo prostor označený pro těžbu, kde ořezával větve z poraženého stromu. „Podle mých informací v tomto incidentu nikdo z blokádníků nehrál jakoukoliv roli. Nedaleko dělníka byly jen dvě blokádnice, které monitorovaly práce mimo pásku,“ řekl Vozník. Nejbližší aktivista byl prý od dělníka vzdálený na 30 metrů. Aktivisté se hodlají obvinění bránit trestním oznámením.

„Nešťastná událost je přímým důsledkem nepřehledné situace, ke které díky blokádě v lokalitě Na Ztraceném došlo,“ konstatoval naopak Pechoušek. Policejní mluvčí Dana Ladmanová pouze uvedla, že policie vyšetřuje zranění muže. K příčinám se proto zatím nemůže vyjadřovat. I dnes policie zasahovala v prostoru těžby, zadržela celkem 13 lidí.

Lokalitu Na Ztraceném, pro kterou aktivisté používají název Ptačí potok, obsadili účastníci blokády 15. července. První dělníci přišli kácet až 25. července. Tehdy také začala aktivní blokáda, kdy se ekologové snažili přítomností v prostoru zamezit těžbě. Někteří se ke stromům i přivazovali řetězy či trubkami, jiní vylezli do korun a spojili několik kmenů lany. Tehdy také začala zasahovat policie, která aktivisty vyváděla či vynášela z místa těžby.