Stát vyplatil lidem bez práce téměř devět miliard

Podpora v nezaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti Zdroj: E15

Česko je už rok v recesi, stát přesto loni vyplatil nezaměstnaným na podpoře o zhruba 2 miliardy korun méně než v roce 2011. Včetně odhadu za loňský prosinec se celková suma podpor v nezaměstnanosti vyšplhala přibližně na 8,6 miliardy korun. Přitom průměrná míra nezaměstnanosti zůstala stejná, tedy 8,6 procenta.

Může za to skutečnost, že klesá podíl nezaměstnaných, kteří mají na podporu nárok. Na konci roku 2011 pobírala podporu čtvrtina lidí bez práce, v loňském prosinci to byla už jen pětina. V průměru loni úřady práce každý měsíc vyplácely podporu 103 tisícům lidí, o rok dříve to bylo 130 tisíc lidí. Počet nových uchazečů o práci se přitom loni v průměru za měsíc snížil jen o pět tisíc.

Recese a klesající počet nových pracovních míst má za následek, že stále více lidí se dostává do dlouhodobé nezaměstnanosti. Po skončení výplaty podpory se v případě razantního propadu rodinného příjmu mohou ucházet o příspěvek na bydlení či o pomoc v hmotné nouzi. Reálně jim nicméně hrozí pád do chudoby. Na konci loňského roku se to týkalo přes 400 tisíc Čechů. Ekonomové navíc upozorňují, že tito lidé ztrácejí kvalifikaci a pracovní návyky, a jejich návrat na trh práce je proto složitější.

Nezaměstnanost v ČeskuNezaměstnanost v Česku | E15

Loni v prosinci se míra nezaměstnanosti vyhoupla na 9,4 procenta. Nově se na úřadech práce přihlásilo přes 60 tisíc lidí. Část z nich se ještě do skupiny pobírajících podporu nedostala, protože získala od zaměstnavatele odstupné. Dávky od úřadu práce jim tak začnou chodit až v březnu. Stát proto může čekat, že výdaje na podpory letos porostou. Analytici odhadují, že kvůli slabosti ekonomiky se míra nezaměstnanosti udrží nad devíti procenty.

Stát razantně omezil výdaje na pomoc nezaměstnaným v roce 2011. Tehdy začal platit nový zákon o zaměstnanosti, který snížil procentní sazbu podpory od třetího měsíce její výplaty na 45 procent průměrného čistého měsíčního výdělku. Zároveň zpřísnil podmínky pro nárok na podporu u lidí, kteří podali sami výpověď a nenašli si práci. Ve srovnání s rokem 2010 vyplatil stát na podporách o tři miliardy méně při poklesu míry nezaměstnanosti o jedno procento. Více E15.cz

Vývoj inflace uvolňuje ruce ČNB

Ceny koncem loňského roku stouply v Česku jenom mírně, meziroční míra inflace v prosinci zpomalila na 2,4 procenta, oznámil včera Český statistický úřad. V listopadu ceny rostly o 2,7 procenta. Růst cen zpomalil především u potravin a nealkoholických nápojů. Průměrná meziroční míra inflace za loňský rok byla 3,3 procenta, což je o 1,4 procentního bodu více než v roce 2011 a nejvyšší hodnota za poslední čtyři roky, uvedli statistici. Analytici očekávají, že také v první polovině tohoto roku porostou ceny jenom minimálně a že pokračování tohoto vývoje může uvolnit ruce centrální bance k zásahům do kurzu koruny.