Stíhaný podnikatel Sisák byl na kauci propuštěn z vazby

Petr Sisák

Petr Sisák Zdroj: ctk

Podnikatel Petr Sisák byl v pondělí odpoledne propuštěn z vazby. Potvrdil to jeho advokát Petr Vališ. Podle žalobce Adama Borguly z pražského vrchního státního zastupitelství byl propuštěn po složení kauce. Sisák je stíhaný v kauze manipulace s insolvenčními řízeními kolem společnosti Via Chem Group. Ve vazbě zatím zůstává poslední z obviněných - advokát Ivo Hala.

„Nebudu potvrzovat ani vyvracet žádná jména. Jediné, co mohu potvrdit, je, že jsem včerejšího (pondělního) dne rozhodl o propuštění z vazby jedné stíhané osoby v kauze manipulací v rámci insolvenčních řízení. Současně jsem rozhodl, že ačkoliv jsou dány důvody vazby jak útěkové, tak předstižné, tak lze splnit tento účel některými dalšími právními instituty,“ řekl Borgula a doplnil, že rozhodl o přijetí kauce, o uložení zákazu vycestování, o dohledu probačního úředníka a o předběžném opatření spočívajícím v zákazu styku s určitými lidmi.

„Ano, klient byl včera (pondělí) v odpoledních hodinách propuštěn a vyzvedl jsem jej z vazební věznice v Hradci Králové,“ sdělil dnes Vališ.

V kauze společnosti Via Chem Group a manipulace s insolvenčními řízeními vznesla policie obvinění z řady trestných činů - ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu. Kauza souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla podle obvinění potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Sisáka. Případ se v menší míře týká i dalších firem či podvodů.

Případ původně šetřila protikorupční policie. Počátkem dubna ale dozorující státní zástupce Borgula nechal vyšetřování převést na královéhradecké krajské policejní ředitelství. Podle Borgulova vyjádření policisté z protikorupční jednotky udělali při vyšetřování případu chyby a neplnili jeho pokyny.