Střídání velvyslanců v Berlíně se zaseklo, Podivínský nemá souhlas vlády

Ministr životního prostředí v demisi Tomáš Jan Podivínský

Ministr životního prostředí v demisi Tomáš Jan Podivínský Zdroj: CTK

Post českého ambasadora v Německu je jedním z nejžádanějších. Snad proto se ministerstvo zahraničí s Hradem teprve letos na jaře dohodlo na vystřídání dosavadního velvyslance Rudolfa Jindráka, který v Berlíně strávil téměř osm let.

Jenže zatímco Jindrák již před dvěma týdny nastoupil do ústředí české diplomacie jako náměstek ministra pro právní a konzulární otázky, jeho nástupce Tomáš Podivínský do Berlína hned tak nevyjede.

Na jmenování někdejšího ministra pro životní prostředí za KDU-ČSL sice panuje politická shoda. Vláda nicméně ještě jeho vyslání neprojednala. Teprve se souhlasem vlády přitom může prezident velvyslance jmenovat a následně požádat v Německu o vyslovení formálního souhlasu.

„Nejrychleji se celá procedura dá stihnout za tři měsíce,“ řekl serveru E15 zdroj z ministerstva zahraničí s tím, že Podivínský reálně nastoupí v Berlíně až příští rok.

Podivínský se do diplomacie vrací po pěti letech. Přestože je Berlín jeho první ambasadorským postem, v Německu již působil. V letech 2005 až 2009 byl generálním konzulem v Drážďanech. Jako diplomat se také v roce 2000 podílel na dojednání dohody z Melku, která řešila sporné body kolem výstavby a spuštění jaderné elektrárny v Temelíně.

Rudolf Jindrák: Německo nemělo ambici vést Evropu, nutí ho okolnosti