Tajemství amnestie prý odhaleno. Koudelka však svou účast odmítá

amnestie

amnestie Zdroj: ctk

Prezidentská amnestie prý vznikala v okruhu tří lidí kolem prezidenta Václava Klause, a to jeho tajemníka Ladislava Jakla, který má na starosti agendu milostí, dále jediného právníka ve sboru interních poradců Pavla Hasenkopfa a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky. Uvedly to Lidové noviny. Koudelka svou účast na přípravě odmítá. Proti spekulacím se vymezil i Jakl.

Účast na jednáních o amnestii potvrdil zatím pouze prezidentův tajemník Ladislav Jakl. Bez bližších detailů uvedl, že byl „účastníkem debat o jejím pojetí i konečném znění“. Informaci zveřejnil server lidovky.cz . Účast Zděňka Koudelky na přípravě amnestie v neděli vyloučil ministr spravedlnosti Blažek. Ten v České televizi uvedl, že s Koudelkou mluvil a ten mu svou účast vyvrátil. Tajemník prezidenta Ladislav Jakl se proti článku Lidových novin ostře vymezil proti spekulacím, že se na přípravě amnestie mimo něj podíleli i interní poradce Pavel Hasenkopf a bývalý poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka. Jaklovi už prý podle serweru idnes. cz kvůli kritizované podobě amnestie vyhrožují i smrtí.

Z interního dokumentu, který mají LN k dispozici vyplývá, že poradci zvažovali, zda amnestie dopadne na dva lidi, které Václav Klaus nemá v lásce - na dělníka Pavla Vondrouše, který loni vystřelil na prezidenta z airsoftové pistole, nebo na olomouckého řidiče autobusu Romana Smetanu, který pomaloval volební plakáty. Dopad na kauzy ekonomické kriminality se v dokumentu nerozebírají.

Amnestie, kterou Klaus vyhlásil na Nový rok, je široce kritizována. Kromě odpuštění krátkých trestů ukončila trestní stíhání v kauzách trvajících déle než osm let se sazbou do deseti let. Bez závěru tak možná skončily některé ostře sledované kauzy týkající se korupce či závažné hospodářské kriminality.

Kdo amnestii připravoval, Hrad tají. Místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek proto v pátek prezidentskou kancelář vyzval, aby na základě zákona o svobodném přístupu k informacím sdělila jména přímých autorů konkrétní podoby prezidentské amnestie. Klaus by podle něj měl vyvrátit „chmurné podezření“, že na přípravě amnestie se podíleli lidé, kteří mohli být ve spojení s některými amnestovanými.