Tisíce domů mají nebezpečné olověné vodovodní potrubí

trubky

trubky Zdroj: CzechInvest

V České republice může mít stále až pět procent domů nebezpečné olověné vodovodní rozvody. Odhadl to František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu. Ministerstvo pro místní rozvoj na jejich odstranění už od roku 2005 investovalo 77 milionů. O dotaci však není mezi lidmi příliš velký zájem.

Voda, která skrze olověné rozvody protéká, přitom může mít pro ještě nenarozený plod nebo malé děti a jejich nervovou soustavu podle Kožíška fatální následky. „Mohou mít nižší IQ nebo olovo ve vodě například způsobí hyperaktivitu,” uvedl Kožíšek.

Poslední odhady počtu domů, které by rozvody potřebovaly vyměnit, jsou staré pět let, čísla se ale podle Kožíška příliš nezměnila. „O program je nízký zájem, v podstatě se daří uspokojit všechny žadatele,” sdělil Kožíšek. Ústav podle něj přitom hned zpočátku programu pro ministerstvo vypracoval sofistikovou metodiku, jak zájmce o dotaci testovat. Čekal mnohem vyšší poptávku.

Za sedm let se podařilo podle mluvčí MMR Jany Jabůrkové vyměnit olověné rozvody ve 418 bytech. Celkem na modernizaci vodovodního potrubí úřad žadatelům poslal 77,6 milionu korun. Pro letošní rok MMR na opravy vyčlenilo šest milionů korun. Lhůta pro doručení žádosti začne běžet 17. prosince 2012 a skončí 15. února 2013. Maximální částka, kterou mohou domácnosti nebo podnikatelé od ministerstva získat, je 20 tisíc korun na bytovou jednotku.

Příští rok měla podle původního plánu podpora oprav domovních olověných rozvodů skončit, MMR má ale podle Jabůrkové v plánu požádat ministerstvo financí o prodloužení programu Podpora bydlení, jehož součástí je právě i modernizace trubek.

Příští rok totiž dojde na popud Evropské unie k dlouho plánovanému zpřísnění limitní hodnoty pro olovo v pitné vodě z 25 na 10 mikrogramů na litr vody.

: