Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran neplní svou funkci, tvrdí TI

Kampaň před komunálními volbami

Kampaň před komunálními volbami Zdroj: Profimedia.cz

Transparency International
2
Fotogalerie

Transparency International ČR se obává, že Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí neplní svou funkci. V otevřeném dopise předsedovi úřadu Vojtěchu Weisovi se TI ptá, kdy budou výsledky kontrol finančních zpráv o kampaních pro loňské sněmovní, lednové prezidentské a říjnové senátní volby. 

Podle TI je překvapující, že úřad dosud nepublikoval žádné závěry k výročním finančním zprávám politických stran a hnutí ani k finančním zprávám ke kampaním před volbami do Sněmovny a prezidentskými volbami. "Do dnešního dne jsou publikované pouze připomínky k formálním náležitostem politického provozu, z čehož se dá usuzovat, že reálná hlubší kontrola finančních dat neproběhla," uvedla TI.

V dopise se TI také ptá, jestli má úřad schváleny veškeré metodiky pro hodnocení výročních finančních zpráv politických stran a finančních zpráv z jednotlivých kampaní. Poukazuje na to, že úřad je plně funkční minimálně od loňského podzimu.

Podle TI je v mediálních vyjádřeních předsedy úřadu a některých jeho členů mnoho rozporů. "To samozřejmě samo o sobě může podkopávat důvěryhodnost Vaší instituce. I to je zneklidňující," píše organizace Weisovi.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí sídlí v Brně. Weis byl jeho předsedou jmenován v prosinci 2016, poslední ze čtyř řadových členů do funkce nastoupil loni v dubnu. Dohled nad financováním politických stran a hnutí převzal úřad od sněmovního kontrolního výboru, stranické výroční zprávy za předchozí rok dostal ke kontrole poprvé letos na jaře. Úřad hlídá také dodržování stanovených horních hranic nákladů volebních kampaní.