V jižních Čechách prohrál, co se dalo. ODS přesto Kubu vysílá do voleb

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

Lídrem ODS v Jihočeském kraji pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny bude současný šéf občanských demokratů a bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Rozhodl o tom dnešní regionální sněm ODS v Českých Budějovicích. Kuba, který je od roku 2008 předsedou regionálního sdružení, přitom v tradičně pravicovém Jihočeském kraji nikdy výrazně neuspěl.

Kuba už na začátku týdne uvedl, že bude o první místo na jihočeské kandidátce usilovat. Na dnešním regionálním sněmu získal 57 hlasů ze 70 možných. „Je naprosto logické, že kandidátku povede Martin Kuba, který je předsedou jihočeského sdružení strany,“ uvedl místopředseda jihočeské ODS Tomáš Jirsa. Bývalý ministr průmyslu a obchodu zvažoval i kandidaturu ve Středočeském kraji. Tamní členská základna však preferovala kandidáty s vazbou na region a Kubovi podporu nevyslovila.

Martin Kuba má s jihočeskou kandidátkou zkušenosti už z voleb do Poslanecké sněmovny v květnu 2010. Na poslanecký mandát ale tehdy nedosáhl. Patrně mu uškodil údajně blízký vztah s tzv. „kmotrem“ Pavlem Dlouhým. Současný šéf ODS to ale odmítá.

Dalším neúspěchem bylo jeho vedení ODS do komunálních voleb na podzim 2010. Občanskými demokraty tehdy zmítaly bratrovražedné boje a strana, která před volbami odvolala vlastního primátora Juraje Thomu, nakonec skončila třetí. ODS tehdy získala necelých 15 procent oproti 46 procentům z roku 2006. „Volební výsledek ovlivnilo víc faktorů. Nechali jsme vedle sebe vyrůst pravicovou TOP 09. Nebo to, že vedeme nepopulární reformy. A ODS také doplácí na zbytečnou kmotrovskou rétoriku z vlastních řad,“ vysvětloval tehdy Kuba možné přičiny porážky.

Do vlády se Kuba dostal v listopadu 2011, kdy byl jmenován ministrem průmyslu a obchodu po demisi Martina Kocourka.

Kandidátky sestavily také TOP 09 a KDU-ČSL

Definitivní podobu kandidátky dnes v Jihočeském kraji představily také TOP 09 a KDU-ČSL. U TOP 09 se dostal na druhé místo za lídra Zdeňka Bezecného děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity František Vácha. Toho nominovali Starostové a nezávislí. Původně vybrali na druhou pozici za Bezecného českobudějovického primátora Juraje Thomu, ale s tím nesouhlasila TOP 09. Vadilo jim, že primátor je obviněn ze zneužití pravomocí.

KDU-ČSL už oznámila svého lídra s předstihem. Kandidátku v Jihočeském kraji povede místopředseda strany Jan Bartošek. V konečné podobě kandidátce se na třetím místě objevil studentský aktivista Šimon Heller.