V resortech ČSSD našli ministři kostlivce za 2 miliardy korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Podle premiéra Bohuslava Sobotky ministři ČSSD našli při kontrolách ve svých resortech "kostlivce ve skříni" za zhruba dvě miliardy korun. Polovinu z této částky představují problematické zakázky na informační systémy v resortu ministerstva práce.

„Nabyli jsme přesvědčení, že státní správa je v horším stavu, než jsme se domnívali,“ uvedl předseda vlády. Podle něj správa podléhala „korupčním a zájmových tlakům“ a umožňovala vyvádění státních peněz. Dodal, že kontroly pokračují a částka zřejmě není konečná. Očekává další potíže při prověřování dosavadního čerpání peněz z evropských fondů.

Podle ministryně práce Michaely Marksové Tominové její resort v letech 2011 až 2014 „zbytečně vyhodil“ miliardu korun za informační systémy. Kontrola odhalila i porušení finanční kázně v evropských projektech, uvedla ministryně. Za „čerstvého kostlivce“ označila půlmilionovou pokutu, kterou její úřad dostal minulý týden od antimonopolního úřadu za zakázku na telefony z doby exministra Jaromíra Drábka.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček mluvil hlavně o Státním ústavu pro kontrolu léčiv. Podle něj audit potvrdil, že se plánovalo vyvedení 300 milionů korun přes zakázky na informační technologie a že se plýtvalo financemi.

Miliony ve vzduchu

Ministerstvo školství podle svého šéfa Marcela Chládka chystá trestní oznámení kvůli nehospodárným výdajům, audit odhalil částku 615 milionů korun. Z toho 235 milionů v evropských projektech a ve státních maturitách, řekl ministr.

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera se úřad vlády potýká s nařízeným odvodem 550 milionů korun za kauzu ProMoPro, hrozí mu i stejně vysoké penále. Podle ministra průmyslu Jana Mládka státní podnik ČPP Transgas nakoupil nemovitosti za 351 milionů. Tuto transakci šéf resortu označil za podivnou. Podařilo se získat zpět 317 milionů. Také výzkumný ústav dřevařský prý měl koupit nemovitost, žádnou ale nezískal. Škoda činí 130 milionů, řekl Mládek.