Vědci chtějí předvídat sucho a zmírnit jeho ekonomické dopady

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Předpovědět, zda přijde sucho a jaký bude mít konkrétní dopad na zemědělství či lesní a vodní hospodářství, má pomoci rozsáhlý mezinárodní projekt InterSucho. Centrum výzkumu globální změny Akademie věd České republiky (CzechGlobe) jej zahájilo ve spolupráci s univerzitními vědci.

Tým, který se bude věnovat výzkumu sucha a jeho následků, dali dohromady specialisté Centra výzkumu globální změny spolu s vědci z Mendelovy a Masarykovy univerzity v Brně.

„Mnohé epizody sucha, například v Evropě v roce 2003, v Austrálii v roce 2009 nebo v USA a České republice v letošním roce ukázaly, že ani vyspělé ekonomiky nejsou před drastickými následky extrémního sucha imunní. Potvrdily také důležitost včasného varování, detailního monitoringu a předem připraveného plánu nutných opatření,“ uvedl šéf týmu Miroslav Trnka.

:

Kvůli letošnímu suchu hlásí čeští o pětinu nižší výnosy obilí než loni. Mouka tak kvůli špatné úrodě obilí podle Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu. Na jihu Moravy šlo o nejhorší úroda od války. Celkově jdou ztráty podle zemědělců do výše pět miliard.