Vláda přežila hlasování o důvěře

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: CTK/Vit Simanek

Předčasné volby nebudou. Poslanci vyslovili důvěru vládě ODS, TOP 09 a skupiny vedené vicepremiérkou a bývalou členkou Věcí veřejných (VV) Karolínou Peake. Kabinet premiéra Petra Nečase získal 105 hlasů, proti jeho přežití se vyslovilo 93 poslanců. Dva poslanci se hlasování neúčastnili.

Nečas zdůraznil, že vláda získala důvěru druhým nejvyšším počtem hlasů v české historii. Ještě více hlasů, a to 118, získala také Nečasova vláda v srpnu 2010. Prvním úkolem vlády bude hledání nového ministra školství, dodal. Vybrat jej chce během několika dnů. Podle Peake vláda dostala druhou šanci na získání důvěry občanů v politiku.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si ale myslí, že kabinet důvěru lidí obnovit nemůže. „Nečas stejně jako jeho předchůdce podlehl pokušení opřít svou vládu o odpadlíky,“ prohlásil vůdce opozice bezprostředně po hlasování. Zopakoval, že jediné východisko ze současné situace vidí v předčasných volbách. „Dnešní hlasování vyhrál premiér Nečas či vicepremiérka Peake, prohrála ji ale politická kultura v České republice,“ uzavřel Sobotka.

Předseda komunistů Vojtěch Filip si myslí, že nová vláda bude klidnější, protože uskupení Karolíny Peake bude ochotněji ustupovat svým partnerům, než Věci veřejné.

Z hlasování se omluvil bývalý poslanec VV Jaroslav Škárka, nedorazil ani „véčkař“ David Kádner. Vzhledem k tomu, že hlasování vyvolal premiér a nikoli opozice, stačilo by vládě jen 100 hlasů. Před řečnickým pultem se během devítihodinové debaty předcházející hlasování střídali hlavně opoziční poslanci, kteří vládu ostře kritizovali a volali po jejím odchodu.

Ministr financí Miroslav Kalousek se žlutou kyticí, kterou přinesl nezařazený poslanec Vít Bárta Karolíně Peake. Ta květiny v barvě symbolizující zradu odmítlaMinistr financí Miroslav Kalousek se žlutou kyticí, kterou přinesl nezařazený poslanec Vít Bárta Karolíně Peake. Ta květiny v barvě symbolizující zradu odmítla|CTK/Stanislav PeskaMinistr financí Miroslav Kalousek se žlutou kyticí, kterou přinesl nezařazený poslanec Vít Bárta Karolíně Peake. Ta květiny v barvě symbolizující zradu odmítla

Další vysvětlovali svůj provládní postoj. Otto Chaloupka (VV) uvedl, že s vládou není spokojen, ale podpoří ji. Předčasné volby by prý preferoval, kdyby „měl jistotu, že národ je schopen zvolit si do sněmovny nové poslance, kteří zde nikdy neseděli, a tedy nejsou propojeni s různými zájmovými skupinami“.

Bývalý poslanec ODS Michal Doktor v narážce na své výhrady k ministru průmyslu Martinu Kubovi (ODS) prohlásil, že sice může mít „tisíc a jednu výhradu“ k výběrovým řízením nebo nakládání s penězi z Evropské unie na jihu Čech, ale že by musel být naprostý slepec, kdyby pro jednoho nebo dva ministry neviděl úkoly celé vlády. Proto vládu podržel.