Vnitro na popud Bruselu zlepší přístup k informacím

Budova ministerstva vnitra

Budova ministerstva vnitra Zdroj: ctk

Zlepšit přístup k informacím v návaznosti na pravidla EU má novela, jejíž návrh ve středu projedná vláda. Předloha ministerstva vnitra má mimo jiné uzákonit možné způsoby zveřejnění informací. Možnost úřadů žádat úhradu za poskytované informace novela nechává beze změn. Ukládá jim ale povinnost informovat žadatele o tom, že proti výši vyměřené částky mohou podat stížnost.

„Navrhovaný zákon nemění nic na základních principech realizace práva na informace v České republice, toliko zákon o svobodném přístupu k informacím upravuje za účelem jeho efektivnější využitelnosti pro současnou společnost informačního věku,“ uvedlo k účelu novely ministerstvo v důvodové zprávě.

Novela má zavést povinnost úřadů zveřejňovat informace v otevřeném, případně též ve strojově čitelném formátu. Úřadům má umožnit odkázat žadatele o údaje na internetové stránky, kde se požadované informace nacházejí.

ČNB chtěla výjimku

Ministerstvo k novele dostalo podle předkládací zprávy od oslovených institucí téměř 180 připomínek, nedohodlo se jen na jedné s Českou národní bankou. Centrální banka požadovala vložit do předlohy pasáž, která by z režimu poskytování informací vyloučila údaje o ochraně stability finančního systému.

Vnitro na to odmítlo přistoupit s tím, že by to bylo doplnění nad rámec připravené novely. Případné doplnění proto nechalo na vládě. Ze stejného důvodu nevyhovělo požadavku Svazu průmyslu a dopravy a některých ministerstev, aby do zákona byla doplněna definice veřejné instituce.